Jeukpoeder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jeukpoeder is een poeder dat op de huid jeuk veroorzaakt. Jeukpoeder is vaak te koop in feestwinkels voor prijzen rond de één euro.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeukpoeder kan van verschillende dingen gemaakt worden.

De meest voorkomende jeukpoeder wordt gemaakt van rozenbottels. In rozenbottels zitten zaden met kleine haren erop. Deze irriteren de huid, en dat geeft een jeukerig gevoel. Dit gevoel dwingt het slachtoffer om even snel te krabben. Met dat krabben worden de kleine haartjes nog kleiner gemaakt, verspreid en (verder) in de huid gewreven. Hierdoor wordt het jeukerige gevoel erger, en het jeukende gedeelte van de huid vergroot. Afhankelijk van hoeveel jeukpoeder er is aangebracht en hoeveel het slachtoffer krabt blijft de jeuk een half uur tot enkele uren.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Als men jeukpoeder goed wil aanbrengen bij een ander moet men ervoor zorgen dat het jeukpoeder niet kan ontsnappen. Het is dus handig om het in iemands nek te gooien, omdat de kleding van het slachtoffer het poeder dan vast zullen houden tot het op de huid komt, in plaats van dat al het poeder naar beneden valt. Andere effectieve plaatsen om jeukpoeder aan te brengen zijn in mouwen, in sokken en in ondergoed. Om het jeukpoeder goed in de huid te krijgen is het handig om op de plaats waar het jeukpoeder in de huid/op de kleding zit nog even te wrijven (het zogenaamde inwrijven).

Jeukpoeder kan ook in bed, onder de dekens, worden aangebracht. Dit is met het blote oog haast niet te zien. Als er dan iemand in dat bed gaat slapen komt de jeukpoeder overal op het lichaam. Als diegene het jeukpoeder dan niet van het bed haalt komen de haren die van de huid af vallen weer terug op de huid terecht als het slachtoffer zich omdraait. Hierdoor blijft de jeukpoeder werken, met gebrek aan slaap als gevolg.

Remedie[bewerken | brontekst bewerken]

Mensen denken vaak dat het helpt om de huid af te spoelen (door bijvoorbeeld te gaan douchen), dit zorgt er echter alleen voor dat de grote haren die nog niet helemaal in de huid zijn gewreven met het water mee gaan. Het helpt dus niet als het slachtoffer al een poosje heeft zitten krabben of het poeder al is ingewreven. Is dat niet het geval dan kan de huid afspoelen met koud water het jeukerige gevoel minimaal verminderen.