Jiangyin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jiangyin
Jiangyin (China)
Jiangyin
Situering
Provincie (zìzhìqū) Jiangsu
Prefectuur (zìzhìzhōu) Wuxi
Coördinaten 31° 50′ NB, 120° 18′ OL
Naam (taal-varianten)
Vereenvoudigd Chinees 江阴
Traditioneel Chinees 江陰
Hanyu pinyin Jiāngyīn
Wade-Giles Chiangyin
Algemeen
Oppervlakte 986,97 km²
Inwoners
(2010)
1.594.829
Overig
Postcode 214400
Netnummer 0510
Website www.jiangyin.gov.cn
Portaal  Portaalicoon   China

Jiangyin (vereenvoudigd Chinees: 江阴; traditioneel Chinees: 江陰) is een stadsarrondissement in de Chinese provincie Jiangsu van China. Jiangyin is onderdeel van de stadsprefectuur Wuxi, die gelegen is aan de delta van de rivier de Jangtsekiang. Jiangyin zelf, eigenlijk een satellietstad van Wuxi, ligt aan de zuidelijke rechteroever van de Jiangtsekiang. Bij de census van 2010 telde het stadsarrondissement Jiangyin net geen 1,6 miljoen inwoners.

Jiangyin betekent "rivierschaduw", voortvloeiend uit de locatie aan de zuidkant of schaduwrijke kant van de Yangtze rivier.

Jiangyin is sinds 1997 over de Jiangstekiang heen door de Jiangyinbrug verbonden met de stad Jingjiang gelegen in de stadsprefectuur Taizhou. De hangbrug is een kwart eeuw na bouw met een grootste overspanning van 1.385 meter nog steeds een de tien langste hangbruggen ter wereld. Over de brug loopt de G2 autosnelweg.

Om hoogspanningslijnen over de Yangtze te dragen staan op de rechteroever in Jiangyin sinds 2003 346,5 m. hoge hoogspanningsmasten. Dit zijn de hoogste hoogspanningsmasten ter wereld.

Een van de nederzettingen in Jiangyin buiten het stadscentrum is het dorp Huaxi, veelal aangeduid als het rijkste dorp van China.

In Jiangyin zijn de grote staalfabrieken van Jiangyin Xingcheng Special Steel gevestigd, een onderdeel van de CITIC Pacific Special Steel Group.