Jiku Senshi Spielban

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jiku Senshi Spielban
Spacetime Warrior Spielban
Genre tokusatsu, sciencefiction
Speelduur 30 minuten
Hoofdrollen Hiroshi Watari
Makoto Sumikawa
Naomi Morinaga
Ichiro Mizuki
Scenario Shozo Uehara
Land van oorsprong Japan
Taal Japans
Gerelateerde series VR Troopers
Productie
Producent Toei Company
Uitzendingen
Start 1986
Einde 1987
Afleveringen 44
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Jiku Senshi Spielban (時空戦士スピルバン, Jikū Senshi Supiruban, vertaald als Spacetime Warrior Spielban) is een Japanse tokusatsuserie geproduceerd door Toei Company in 1986. De serie is onderdeel van Toei’s Metal Heroes series.

Beeldmateriaal van deze serie werd gebruikt door Saban Entertainment voor de serie VR Troopers.

Plot[bewerken]

De serie begint met de vernietiging van de planeet Clin door het Wahrer Empire, een buitenaards keizerrijk. Twee Cliniaanse kinderen, Spielban en Diana, overleven de aanval en ontsnappen naar de Aarde met het ruimteschip Gran Nazca.

Jaren later richt de Wahrer zijn aandacht op de Aarde. Om hun nieuwe thuisplaneet te beschermen en hun oude te wreken, gaan de nu volwassen Spielban en Diana de strijd met de Wahrer aan. Met de technologie van de Gran Nazca geven ze zichzelf speciale kostuums en wapens voor deze missie.

Personages[bewerken]

Protagonisten[bewerken]

 • Spielban: een bewoner van de planeet Clin. Op aarde nam hij de naam Yousuke Jou (Jō Yōsuke) aan. Hij kan een gepantserd pak en geavanceerde wapens oproepen. In vrijwel elke aflevering kon de kijker Spielbans gedachten zien wanneer hij terugblikt op de mensen die zijn omgekomen bij zijn oorlog met de Wahrer.
 • Diana: Spielbans partner, die hem in gevechten helpt als de heldin Diana Lady. Zij kan ook een gepantserd pak en geavanceerde wapens oproepen. Hoewel ze slechts Spielbans helper is, zien de Wahrer haar toch als een bedreiging. Een running gag in de serie is dat Diana vaak haar charmes en uiterlijk gebruikt om de Kinclon soldaten van de Wahrer af te leiden.
 • Helen/Hellvira/Helen Lady: Spielbans oudere zus die als kind werd gevangen door de Wahrer. Ze was getuige van hoe hun vader werd veranderd in Dr. Bio. Zelf werd ze veranderd in Hellvira, een tweede persoonlijkheid van haar die middels een afstandsbediening kon worden opgeroepen. Ze hield zich afgezonderd van haar broer, bang dat haar slechte persoonlijkheid hem zou doden. In aflevering 30 werd de afstandsbediening vernietigd en Helen bevrijd van haar Hellvira persoonlijkheid. In de aflevering erop werd ze de heldin Helen Lady.
 • Anna: Spielban en Helens moeder. Zij stuurde Spielban en Diana weg van de planeet Clin vlak voor diens vernietiging. Ze stierf oorspronkelijk, maar kwam weer tot leven in een alternatieve toekomst waarin de Wahrer nooit bestonden.
 • Marin: Diana's moeder. Ze stierf bij de aanval van de Wahren op Clin, maar kwam weer tot leven in een alternatieve toekomst waarin de Wahrer nooit bestonden
 • Space Swordsman Teacher (14, 31): een hologram aan boord van het ruimteschip Gran Nazca. Traint Spielban in zwaardvechtkunsten.
 • Daigorou Koyama: eigenaar van de uitvinderswinkel 'Edison.' Beweert een genie te zijn. Komt vaak aanzetten met gadgets die niet helemaal werken zoals hij dat had gewild.
 • Miwa Koyama: Daigorous jongere zus. Helpt in de winkel, maar kan er niet tegen dat zijn uitvindingen maar niet verkopen.

Wahrer Empire[bewerken]

Een buitenaards keizerrijk gestationeerd in ene schildpadachtig mobiel fort genaamd de Kamedeath. Vernietigen planeten op zoek naar water.

 • Queen Pandora: de aanvoerder van de drie legers van het Wahrer Empire. Ze maakt iedereen wijs dat ze zelf bevelen krijgt van een wezen genaamd “Wahrer”, maar in werkelijkheid bestaat deze Wahrer niet en is ze zelf de leider van het keizerrijk. In de laatste aflevering splitst ze zich op in twee wezens genaamd Pandora Battle Machine Woman en Pandora Lifeform. Deze twee Pandora’s voegen daarna weer samen tot een sterkere levensvorm genaamd Pandora Life Machine Woman. In deze vorm veegde ze de vloer aan met Spielban, Helen, en Diana, totdat Dr. Ben haar injecteerde met een virus. Hierna kon Spielban haar vernietigen.
 • Emperor Guillotine (24-43): volgens eigen zeggen een nakomeling van Wahrer, en daarmee een ver familielid van Pandora. Hij werd opgeroepen door Pandora vanuit de 23e eeuw om haar in het heden bij te staan. Hij is loyaal aan Pandora, maar behandeld de andere leden van het keizerrijk als vervangbare werkkrachten. Hij werd uiteindelijk verslagen door Spielban.
 • General Deathzero (1-42): leider van de Battle MachineMen. Hij is een androïde gekleed in een zwart harnas, en is geprogrammeerd met vele vechttechnieken. Hij kan veranderen in de Deathzero Torpedo, een zwarte raket die wordt afgevuurd vanuit een katapult. Tegen het eind van de serie wordt hij weggestuurd uit het Wahrer Empire. Hij vecht dan nog een keer met Spielban, en wordt door hem vernietigd.
 • Dr. Bio(1-21,30,43) : voorheen Spielbans vader Doctor Ben. Hij werd gevangen door de Wahrer tijdens hun aanval op Clin, en veranderd in de leider van Wahrers bioleger. Hij maakt de Biohumans en Battle Lifeforms. Ook veranderde hij zijn dochter Helen in Hellvira. Tegen het eind van de serie werd hij gered en kreeg zijn menselijke gedaante terug. Hij hielp Spielban om Pandora te verslaan door haar te injecteren met een virus. Zelf werd hij hierbij door haar gedood. Hij kwam later weer tot leven in een alternatieve toekomst waarin het Wahrer-keizerrijk nooit had bestaan.
 • Rikki (1-36): leider van een Spionnenleger dat alleen uit vrouwen bestaat. Ze verleidde ooit Daigorou om voor haar een robot te bouwen. Nadat ze zich bemoeide met een plan van Youki, werd ze door Pandora veranderd in een standbeeld.
 • Shadow & Gasher (1-25): Rikki's helpers. Ze helpen Rikki bij vrijwel al haar plannen. Spielban kon hen gemakkelijk vernietigen.
 • Youki (35-39): een nieuwe Wahrer officier gemaakt uit de kwade harten van de mensheid. Hij kon naar wens verschijnen en weer verdwijnen. Youki rebelleerde later tegen de Wahrer en maakte zijn eigen gevechtsmachine. Hij werd vanwege dit verraad vernietigd door Deathzero en diens gevechtsmachine.
 • Kinclons: de soldaten van de Wahrer.

Voertuigen[bewerken]

 • Gran Nasca Spielban en Diana's ruimteschip waarmee ze jaren terug naar de Aarde kwamen. Het schip is tevens de bron van hun wapens, harnassen en voertuigen. Kan raketten afvuren en veranderen in een groot kanon.
 • Gaios: een kleiner tankachtig voertuig bestuurd door Spielban. De cockpit kan loskoppelen en veranderen in een jet voor luchtgevechten.
 • Hoverian: een hovercraftvoertuig bestuurd door Spielban.

Cast[bewerken]

Afleveringen[bewerken]

 1. A Shocking Pair! The Combi Who Kesshou (???! ????? ????? Gekisou Da! Kyoudai Gin no Kessho Seyo!)
 2. Goodbye Mama! The Two Hightech Heroes (????! ???????? Sayonara Okasan! Nigo no Todo Gai Hiro)
 3. Hello, Earth; Adam & Eve of Blue Seas (?????; ??&????? Konichiwa Chikyu; Adamu to Ebe Gin no Aoi Shima)
 4. Angel? Demon? Masked Girl Hellvira
 5. Further Than Planets, A Sister and Her Brother
 6. Combat Creature With Strange Cells
 7. The Kinclon Dance on Kingyou Island
 8. Diana's Wrath, Tears, Smile
 9. Helen is...!? My Wrath is About to Explode
 10. Shock, Gulp! The Beauty-Beauty's Robot (?????! ???????? Gekisou no Garupu no Utsukushii Robo)
 11. Strange Robotgunman (???????? Shingi no Robo Ganman)
 12. The Sad Puppy and Others of the Future House
 13. Do Your Best Papa! The Mini-Mama's Sunny-Side Up Eggs
 14. That Planet is a Map of Our Tomorrow
 15. The Sea! The Shining Sun, a Wink and a Gulp (?????! ??????&??? Utsukude Shima! Kagayake Taiyou mo Winku to Garupu)
 16. Wara Lurks in Loose Layers of Earth
 17. A Maze Gamezone
 18. A Bright Rainbow Bridge in a Cup
 19. A Dangerous Technique Hidden in a Circuit (??????? ???????? Abunai Hoseki no Gin Wakare mo Shintetsu Kitetsugeki)
 20. The Cyborg of Love and Sorrow
 21. The Queen Sings to Evil in F Minor
 22. A Black Mass With an Opera Beat
 23. A Brother and Sister Race Through the Legendary Demon Mountain
 24. From the Year 2201 Comes Emperor Guillotine
 25. The Newly Made Emperor's New Machinemen Press Near the End
 26. The Second Helen Tears Off Her Loving Heart
 27. The Poison Fang Which Tries to Suck the Blood of the Beautiful Runaway
 28. Good Day, Baby; a 23rd Century Lesson
 29. 1 + 1 = 5? Diana Smash Plan (1+1 = 5? ???????? Ichi Mono Ichi no Daiana Gai Todo)
 30. A Tearful Reunion. And Doctor Bio is... (?????? ?????? Dokuta Baio no Mitaka Nisho Todo Tora)
 31. Tokyo is Sinking! The Third Kesshou, Helen Lady
 32. Return Mama! Frightful Green Panic
 33. Don't Stop! The Roar of the Destructive Bike Gang
 34. All Happiness; Pakkun Doesn't Provide the Dream
 35. Wahrer's New Year's Gift; A Mirror Which Turns You Into a Beauty
 36. Mumumu! Wahrer's New War Potential = Youki?
 37. Drumroll! Youki Manipulates With an Evil Dance
 38. You've Fallen!? Papa & Mama Machineman Counterattack
 39. The Queen Paints an Unexpected Trick
 40. The Girl Watches! The Duel of the Beam Sword VS The Legendary Demon Sword
 41. Who is the Lead Performer!? Plans Made by the Dream Factory
 42. The Commander-in-Chief's Assault! The 100,000 Volt Final Circuit
 43. Last Stand! Breaking into Wahrer Castle
 44. Now You Know! The Secrets of Clin Star

Muziek[bewerken]

Begintune
Eindtune

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]