Jillis Bruggeman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jillis Bruggeman (omstreeks 1750 – Schiedam, 9 maart 1803) was de laatste om zijn seksuele geaardheid in Nederland ter dood veroordeelde en ter dood gebrachte homoseksueel. De officiële aanklacht luidde "vuyle ontugt". Hij werd na veroordeeld te zijn aan de stadsgalg gebonden en met een zweep geslagen tot hij aan zijn verwondingen overleed.

Voor zijn arrestatie en veroordeling werd Bruggeman reeds gedurende langere periode afgeperst door een van zijn partners.[1]

Herdenking, Penning en Opsteker[bewerken]

Schiedam kent sinds 2015 een Jillis Bruggeman Penning, die jaarlijks wordt uitgereikt op 9 maart. Het is een onderscheiding voor een organisatie of persoon die strijdt tegen discriminatie en vervolging op basis van seksuele identiteit, in Nederland of daarbuiten.[2]

In 2017 is er naast de penning ook een Jillis-Opsteker gekomen, een prijs voor lokale Schiedamse helden die een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van lhbt-discriminatie.

2015
In 2015 werd de penning uitgereikt aan Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International. Tevens werd op 9 maart 2015 een gedenktegel onthuld.[3]

2016
Op 9 maart 2016 is de penning uitgereikt aan KNVB-voorzitter Michael van Praag. Dit wegens de inzet van de Nederlandse voetbalbond voor het bestrijden van discriminatie van lhbt-ers in de voetballerij.

2017
Op 9 maart 2017 is de penning uitgereikt aan Arie Boomsma, als blijk van erkentelijkheid voor zijn inzet bij het vergroten van acceptatie van lhbt'ers.

De Jillis-Opsteker is in 2017 uitgereikt aan Henk van den Broek, in het bijzonder vanwege zijn homo-ambassadeurschap, het actief deelnemen en bijdragen aan lhbt-activiteiten, het opzetten en met veel enthousiasme draaiend houden van het Roze Café en de Roze Salon. Tevens ontving Edwin Spek een Opsteker vanwege zijn lhbt-vriendelijke programmering op het gratis Suikerzoet Filmfestival en zijn aandacht voor lhbt-films in diverse media. Zijn filmkeuze is toegankelijk voor alle Schiedammers en mensen uit de regio.

2018
Op 9 maart 2018 is de penning uitgereikt aan Barbara Barend, als blijk van erkentelijkheid voor haar inzet bij het vergroten van de acceptatie van lhbt’s. In het bijzonder omdat zij publiekelijk en actief geweld tegen lhbt’s afwijst, bijvoorbeeld met de door haar geïnitieerde landelijke hand-in-hand-actie naar aanleiding van de mishandeling van twee homo’s die in Arnhem hand-in-hand over straat liepen.

De Jillis-Opsteker is in 2018 uitgereikt aan het team van de Frankelandgroep dat maandelijks een "Roze Sociëteit" organiseert voor ouderen in Schiedam.[4]

Externe link[bewerken]