Jim Fixx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

James F. (Fuller) Fixx of Jim Fixx (New York City, 23 april 1932Hardwick (Vermont), 20 juli 1984) was een Amerikaanse journalist en auteur. Hij was de schrijver van de bestseller uit 1977 The Complete Book of Running. Hij wordt beschouwd als een van de personen die een belangrijke rol speelden bij het ontstaan van de hardlooprage in de Verenigde Staten en de rest van de wereld.

Leven en dood[bewerken]

Fixx begon zelf in 1967 op 35-jarige leeftijd met hardlopen, toen hij zich bekeerde van een ongezonde levensstijl. Tien jaar later schreef hij daarover een enthousiast boek, waarin hij de zegeningen beschreef van zijn nieuwe levensstijl van hardlopen of joggen: gepaard met gezond eten en niet roken werd het aangeprezen als een recept voor een lang leven. Dit Complete Book of Running werd onverwacht een groot succes en ook een inspiratiebron voor miljoenen mensen die aan het hardlopen sloegen. Door het succes van het boek werd Fixx een beroemd en rijk man.

In 1980 schreef hij een vervolgboek, dat eveneens een verkoopsucces werd: Jim Fixx's Second Book of Running: The Companion Volume to The Complete Book of Running.

In 1982 publiceerde hij Jackpot!, waarin hij beschreef hoe hij na het verschijnen van The Complete Book of Running een beroemdheid was geworden. De "Great American Fame Machine" maakte hem rijker en gevierder dan hij ooit had durven dromen.

Op 52-jarige leeftijd overleed Fixx tijdens het hardlopen aan een plotselinge hartaanval in Hardwick, Vermont. Dit wrange lot voedde het standpunt van critici als zou hardlopen helemaal niet zo gezond zijn als door Fixx en anderen was aangeprezen [1].

De Amerikaanse inspanningsfysioloog Kenneth Cooper schreef naar aanleiding van de dood van Fixx en de ophef eromheen een boek waarin hij aandacht besteedde aan de diverse risicofactoren die een rol spelen bij het ontstaan van hartaandoeningen. Alleen sportbeoefening zou iemand daarvoor niet immuun maken.

Andere personen die destijds in de jaren 70-'80 aan de wieg stonden van de hardlooprage die vanuit de Verenigde Staten uitwaaierde over de gehele wereld, waren onder meer genoemde Cooper, de Amerikaanse marathonloper Frank Shorter en publicist George Sheehan.

Publicaties (o.a.)[bewerken]

Oorspronkelijke Amerikaanse uitgaven[bewerken]

  • Jim Fixx The Complete Book of Running, uitg. Random House, (1977)
  • Jim Fixx Jim Fixx's Second Book of Running - the all-new companion volume to The complete book of running, uitg. Random House (1980)
  • Jim Fixx Jackpot!, uitg. Random House (1982)
  • Jim Fixx & Nike Sports Research Laboratory Maximum Sports Performance: How to Achieve Your Full Potential in Speed, Endurance, Strength and Coordination, uitg. Random House(1985)

Nederlandstalige vertalingen[bewerken]

  • Jim Fixx Alles over hardlopen, uitg. De Kern, Baarn (1979)
  • Jim Fixx Alles over hardlopen - deel 2, uitg. De Kern, Baarn (1981)
  • Jim Fixx & Nike Sports Research Laboratory Topprestaties in de sport, uitg. De Kern, Baarn (1986)

Literatuur (o.a.)[bewerken]

  • Kenneth Cooper Running Without Fear: How to Reduce the Risk of Heart Attack and Sudden Death During Aerobic Exercise, uitg. Bantam Books (1987)

Voetnoten[bewerken]

  1. John Taddei, In the Long Run, Older Runners Live Longer, 21-Year Study Finds Gearchiveerd op 2015-01-28. Geraadpleegd op 2009-03-21

Externe links[bewerken]