Jim French

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jim French, bijgenaamd Big Jim of Frenchy, was een Amerikaanse cowboy die actief was in New Mexico. Hij heeft gevochten in The Lincoln County War aan de kant van The Lincoln County Regulators(waar hij een grote rol inspeelde) die streden tegen The Seven Rivers Cowboys. Jim French is het meest mysterieuze van de Regulators want er is niet bekend waar en wanneer hij geboren was en hoe en wanneer hij ging werken voor John Tunstall. Het is zelfs niet helemaal zeker of hij van een half-indiaanse of half-zwarte afkomst was.

The Lincoln County War[bewerken]

Jim was aanwezig bij alle belangrijke gebeurtenissen uit The Lincoln County War. Waaronder op 9 maart 1878 tijdens The Blackwater executies waar William Morton en Frank Baker werden geëxecuteerd en waarbij ook William McCloskey om het leven kwam omdat hij de executie probeerde te voorkomen. Op 1 april van datzelfde jaar tijdens het vuurgevecht met sheriff William J. Brady en zijn hulp-sheriff, waar French en 5 maten (waaronder Billy the Kid) hen neergeschoten. Echter toen zij naar zijn lijk liepen (om hun wapens terug te halen die eerder waren afgepakt) begon een andere hulp-sheriff genaamd Billy Matthews op hen te schieten waarbij Billy en Jim gewond raakten. Jim was zo gewond dat hij niet kon reizen en bleef in het huis van een vriend schuilen totdat enkele Regulators hem de stad uit smokkelde en hij 3 dagen later toch aanwezig was bij "The Blazer's Mill vuurgevecht", daarbij kwamen ze in gevecht met Buckschot Roberts, die Richard Brewer doodschoot voordat Roberts zelf stierf. Ten slotte was hij ook aanwezig bij The Five Days Ordeal waarbij the Regualtors gevangen zaten in het huis van McSween en uiteindelijk moesten vluchten omdat het huis in brand werd gestoken. In het begin vroegen hun vijanden of ze naar buiten kwamen om het arrestatiebevel te laten zien voor Jim Dolan waarna Jim riep : "Our warrants are in our guns, you cock-sucking sonsabitches!".

Toen het huis in brand werd gestoken vluchtten The Regulators door de achterdeur, waarbij enkelen van hen omkwamen, waaronder Alex McSween (wat ook wel het einde van The Lincoln County War betekende).

Na The Lincoln County War[bewerken]

Na het vluchten ging Jim French zijn eigen kant op en verliet New Mexico en stuurde later aan een vriend een brief vanuit zijn nieuwe huis in Keota, Oklahoma.

De dood echter van Jim is net zo mysterieus als waar hij vandaan kwam er zijn verschillende versies van namelijk : In Lincoln County, New Mexico op 21 juni 1879 na het stelen van vee maar deze theorie is zeer onwaarschijnlijk. Ook werd er een man vermoord in Catoosa, Oklahoma op 6 februari 1895 toen hij een winkel zou hebben beroofd maar er is geen bewijs dat dit ook daadwerkelijk de Jim French was uit The Lincoln County War. En ten slotte werd er in 1927 beweerd door George Coe (die ook een regulator was) dat French toen 3 jaar geleden was overleden.