Jim Justice

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jim Justice
James Conley Justice Jr.
James Conley Justice Jr.
Geboren 27 april 1951
Charleston, West Virginia
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Cathy Justice
36e gouverneur van West Virginia
Huidige functie
Aangetreden 16 januari 2017
Voorganger Earl Ray Tomblin
Portaal  Portaalicoon   Politiek

James Conley (Jim) Justice Jr. (Charleston (West Virginia), 27 april 1951) is een Amerikaans ondernemer en politicus van de Republikeinse Partij. Met een geschat vermogen van 1,6 miljard dollar is hij een van de rijkste politici van de Verenigde Staten. Sinds januari 2017 is Justice gouverneur van de Amerikaanse staat West Virginia.

Levensloop[bewerken]

Justice werd geboren in Charleston en groeide op in Raleigh County. Na de middelbare school ging hij naar de Universiteit van Tennessee, maar stapte later over naar de Marshall University in zijn thuisstaat. Daar ontving hij zijn Master of Business Administration.

In 1976 voegde Justice zich bij het agrarische familiebedrijf van zijn vader en richtte een jaar later Bluestone Farms op, een bedrijf dat zich bezighoudt met o.a. het produceren van mais, tarwe en sojabonen. Inmiddels bezit deze onderneming een gebied van 20.000 hectare landbouwgrond en is uitgegroeid tot de grootste producent van graan in het oosten van de Verenigde Staten. Verder ontwikkelde Justice tevens de Stoney Brook Plantation in Monroe County, een jachtgebied voor jagers en vissers.

Na de dood van zijn vader in 1993 volgde Justice hem op als president van Bluestone Industries en de Bluestone Coal Corporation. In deze functie beheerde hij verschillende kolenmijnen in West Virginia en omringende staten. Om extra mijnbouw te verwerven, richtte hij in 2003 de Jim C. Justice Companies op. In 2009 verkocht hij een deel van de onderneming aan het Russische bedrijf Mechel, maar besloot in 2015 tot terugkoop. Sindsdien heropende Justice een aantal kolenmijnen, waarmee honderden mijnwerkers weer aan het werk konden.

In 2009 legde Justice meer dan 20 miljoen dollar op tafel om eigenaar te worden van het noodlijdende luxeresort The Greenbrier in White Sulphur Springs. Direct na zijn overname haalde hij 650 ontslagen werknemers terug in dienst en schonk hen gunstige arbeidsvoorwaarden. Hij creëerde er tevens extra banen door een casino te openen, een trainingsaccommodatie aan te leggen voor de New Orleans Saints en een jaarlijks golftoernooi te organiseren, de Greenbrier Classic.

Justice is directeur van meer dan vijftig bedrijven. Zijn vermogen wordt geschat op 1,6 miljard dollar, waarmee hij een van de rijkste politici van de Verenigde Staten is. Hij geeft jaarlijks vele miljoenen weg aan goede doelen.

Gouverneurschap[bewerken]

Justice was aanvankelijk al een aanhanger van de Republikeinse Partij, maar stapte begin 2015 over naar de Democraten. Hij had nog geen enkele politieke ervaring toen hij zich verkiesbaar stelde voor de gouverneursverkiezingen van West Virginia in 2016. Justice verklaarde iets te willen doen aan de achterstanden van de staat op het gebied van onderwijs, werkgelegenheid en toerisme.

Bij de Democratische voorverkiezing wist Justice meer dan de helft van de stemmen te vergaren en werd zo de kandidaat van de Democratische Partij. In de algemene verkiezingen, die tegelijk met de Amerikaanse presidentsverkiezingen werden gehouden op 8 november 2016, moest hij het vervolgens opnemen tegen zijn Republikeinse opponent Bill Cole. Justice slaagde erin zijn concurrent met 49% van de stemmen te verslaan en werd verkozen tot de nieuwe gouverneur van West Virginia.

Op 16 januari 2017 werd Justice ingezworen in de hoofdstad Charleston, als opvolger van gouverneur Earl Ray Tomblin. In augustus 2017 keerde Justice terug bij de Republikeinse Partij.