Jim Lovell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Lovell in zijn ruimtepak, naast een model van de maan, op 1 december 1969
Prins Claus bij ontvangst Jim Lovell op de Amerikaanse ambassade in Den Haag, 1969

James Arthur Lovell, Jr. of kortweg Jim Lovell (Cleveland (Ohio), 25 maart 1928), captain van de United States Navy, was een van de astronauten en de gezagvoerder van de vlucht Apollo 13, samen met Fred Haise en Jack Swigert. Jim Lovell was ook bemanningslid van de ruimtevluchten Gemini 7, Gemini 12 en Apollo 8.

  • Met zijn mede-bemanningsleden van Apollo 8 was hij de eerste mens die in de buurt van de maan kwam en was hij de eerste mens die de achterkant van de maan direct zag.
  • Met zijn mede-bemanningsleden van Apollo 13 is hij recordhouder als de mens die het verste van de aarde verwijderd is geweest: 401 056 kilometer.
  • Bij het uitbreken van de Apollo 13-crisis was het overigens niet Lovell die het eerst de historische woorden: "Houston, we've had a problem" sprak. Dit was Jack Swigert. Vervolgens werd dit enkele seconden later herhaald door Lovell.
  • Lovell is de eerste mens en een van de drie mensen ooit die aan twee maanreizen meedeed. Hij zette echter in tegenstelling tot zijn opvolgers John Young en Eugene Cernan bij geen van beide missies voet op de maan. De Apollo 8-missie was enkel een voorbereiding van de maanlanding en de reis van Apollo 13 mislukte.