Naar inhoud springen

Jim Thompson (auteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Jim Thompson (Anadarko, 27 september 1906 - Los Angeles, 7 april 1977) was een Amerikaanse auteur. Hij is voornamelijk bekend van de pulproman The Killer Inside Me.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Gedurende de jaren 40 en 50 schreef Thompson verscheidene pulpromans, waarvan The Killer Inside Me de bekendste werd. Maar erkenning kreeg Thompson vooral na zijn dood, toen zijn romans in de jaren 80 werden heruitgebracht. In Nederland werden een aantal werken in vertaling uitgegeven.

In zijn romans maakte hij vaak gebruik van een onbetrouwbare verteller, quasi-surrealistische innerlijke dialogen en een eigenzinnige verhaalstructuur. Die eigenschappen maakte zijn boeken rauw en levensecht.

Evenals James M. Cain bewonderde Thompson zelf vooral het literaire werk van Fjodor Dostojevski. Die bewondering is terug te vinden in zijn romans.

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Verfilmingen[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal romans werden verfilmd:

Scenarioschrijver[bewerken | brontekst bewerken]

Thompson zelf was ook actief in Hollywood. Zo schreef hij tijdens de jaren 50 enkele scenario's.

  • Samen met regisseur Stanley Kubrick schreef hij het scenario voor diens film noir The Killing (1956). De film was de verfilming van de roman Clean Break (Lionel White, 1955).
  • Een jaar later schreef Thompson eveneens mee aan het scenario voor Kubricks oorlogsfilm Paths of Glory (1957).

Thompson overleed in 1977 op 70-jarige leeftijd als gevolg van enkele beroertes die werden verergerd door zijn alcoholisme.