Jim Thompson (auteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jim Thompson (Anadarko, 27 september 1906 - Los Angeles, 7 april 1977) was een Amerikaanse auteur. Hij is voornamelijk bekend van de pulproman The Killer Inside Me.

Biografie[bewerken | bron bewerken]

Gedurende de jaren 40 en 50 schreef Thompson verscheidene pulpromans, waarvan The Killer Inside Me de bekendste werd. Maar erkenning kreeg Thompson vooral na zijn dood, toen zijn romans in de jaren 80 werden heruitgebracht.

In zijn romans maakte hij vaak gebruik van een onbetrouwbare verteller, surrealisme en een eigenzinnige verhaalstructuur. Dat maakte zijn boeken populair. Sommigen werden zelfs verfilmd, zoals The Getaway van regisseur Sam Peckinpah. Thompson zelf was ook actief in Hollywood. Zo schreef hij tijdens de jaren 50 enkele scenario's. Stanley Kubrick zette het boek Clean Break om in de film The Killing. Later schreef Thompson nog het scenario voor Kubricks film Paths of Glory. In 2009 verfilmde Michael Winterbottom de The Killer Inside Me. Een gelijknamige film gebaseerd op Thompons werk werd al in 1976 uitgebracht.

Zelf bewonderde Thompson vooral het literaire werk van Fjodor Dostojevski.