Jimmy Wales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jimbo Wales)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jimmy Wales
Jimmy Wales September 2015.jpg
Persoonlijke informatie
Geboren 8 augustus 1966
Geboorteplaats Huntsville, Alabama, Verenigde Staten
Opleiding Auburn University
Positie ondernemer
Beroep softwareontwikkelaar
Bedrijf Wikimedia Foundation
Portaal  Portaalicoon   Economie
Vista-kmixdocked.png Stem van Jimmy Wales
Opgenomen augustus 2014 (download·info)

Jimmy Donal (Jimbo) Wales (Huntsville (Alabama), 8 augustus 1966)[1][2] is een Amerikaanse internetondernemer. Hij is bekend geworden als medeoprichter van Wikipedia en als voormalig voorzitter van de Wikimedia Foundation. Wales hielp met het oprichten van internetbedrijf Bomis Incorporated en was er aandeelhouder en directeur.

Levensloop

Wales ging naar een kleine privéschool, die door zijn moeder en zijn grootmoeder werd geleid, maar haalde in 1983 aan de Randolph School zijn eindexamen. Hij studeerde vervolgens economie aan de Auburn University, waar hij zijn bachelordiploma haalde, en aan de University of Alabama, waar hij zijn masterdiploma haalde. Wales werd in 1994 op de Indiana University toegelaten om te gaan promoveren, maar hij besloot om als optiehandelaar in Chicago te gaan werken. Hij verhuisde in 1998 met zijn vrouw Christine naar Californië, waar hij met twee anderen een internetbedrijf begon, het zoekportal Bomis.

Wales gaf van 1999 tot 2001 leiding aan het project Nupedia, waaraan hij met filosoof Larry Sanger werkte. Hij begon vervolgens een online encyclopedie onder de GFDL-licentie volgens het wiki-principe, en richtte in 2003 de Wikimedia Foundation op.

Hij hield in 2005 mede toezicht op het experiment Wikitorial bij de Los Angeles Times.

Wales staat over het algemeen juist op het standpunt, dat informatie op het internet niet gecensureerd moet te worden, maar het is voorgekomen dat hij kennelijk in zijn eigen voordeel artikelen heeft geprobeerd te veranderen.[3][4]

Wales woont sinds 2012 in Londen.

Onderscheidingen

Wales kreeg verschillende onderscheidingen.

Foto's

Zie de categorie Jimmy Wales van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Jimmy Wales.