Jimmy Boyd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jimmy Boyd
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Geboren 9 januari 1939
Overleden 7 maart 2009
Land Verenigde Staten
Werk
Beroep zanger en acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jimmy Boyd (McComb (Mississippi), 9 januari 1939Santa Monica, 7 maart 2009) was een Amerikaanse zanger en acteur. Hij was vooral bekend als kindster. Boyd was afkomstig uit een arme, maar muzikale familie.

Na een geslaagd toevallig optreden in een plaatselijk country & western-festival, werd de jonge Jimmy in 1947 gevraagd voor een wekelijks optreden op de plaatselijke radio. Hij kwam zo ook terecht in de radioshow van Al Jarvis en werkte daar regelmatig met Frank Sinatra. Hij werkte ook mee aan de Frank Sinatra Show op CBS.

Toen hij 12 jaar was, nam hij de populaire song "I Saw Mommy Kissing Santa Claus" op bij Columbia Records. De plaat werd een megasucces; alleen al in de eerste week werden 2,5 miljoen exemplaren verkocht. Oorspronkelijk werd het nummer veroordeeld door de Katholieke Kerk omdat het seks koppelde aan een kerkelijke feestdag[bron?]. In totaal werden er 60 miljoen platen van verkocht. In de periode 1953 – 1954 trad hij op in de Ed Sullivan Show en in de shows van Doris Day, Bing Crosby, Bob Hope, enz. Diverse artiesten coverden nadien het nummer, van Molly Bee tot Twisted Sister. Boyd zou nadien nog verschillende andere platen opnemen die in de top kwamen.

Zijn producer Mitch Miller wilde Boyd laten doorbreken in de rock-'n-roll om niet opgesloten te blijven in het beperkte country & western-wereldje. Boyd zong de nummers die Mitch Miller hem voorlegde niet graag en veranderde ten slotte van platenfirma en ging bij Sun Records. Hij trad sindsdien steeds meer op in speelfilms en in verschillende TV-komedies.

Boyd was tussen 1960 en 1962 getrouwd met de actrice Yvonne Craig.

Jimmy Boyd is opgenomen in de Hollywood Walk of Fame op 7021 Hollywood Blvd. Hij stierf aan kanker in maart 2009.

Boyd was bijzonder goed bevriend met zanger Bobby Darin.