Joachim Beuckelaer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joachim Beuckelaer
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Geboren ca. 1530,
Antwerpen (Wapen van het Hertogdom Brabant Hertogdom Brabant)
Flag of the Low Countries.svg Habsburgse Nederlanden
Overleden ca. 1573,
Antwerpen (Wapen van het Hertogdom Brabant Hertogdom Brabant)
Flag of the Low Countries.svg Habsburgse Nederlanden
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Renaissance
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Joachim Beuckelaer (Antwerpen, ca. 1530 – aldaar, ca. 1573) was een Zuid-Nederlands kunstschilder van religieuze onderwerpen, genrestukken en stillevens, die van betekenis zijn geweest voor de ontwikkeling van de stillevenkunst van de Nederlanden in de 17e eeuw. Hij was voornamelijk gespecialiseerd in het schilderen van markt- en keukenstukken in combinatie met religieuze thema's.

Beuckelaer was bij zijn oom Pieter Aertsen in de leer. De religieuze voorstellingen met overheersende stillevens van zijn oom en leermeester zijn dan ook de bron geweest voor de vele markt- en keukenstukken van Beuckelaer. Vanaf 1560 werd hij zelfstandig schilder in zijn geboortestad Antwerpen. Op de schilderijen zijn voornamelijk personen die zich bezighouden met de bewerking of verkoop van levensmiddelen en/of etenswaren te zien. De centrale beeltenis in de werken van Beuckelaer vormt vaak een afweer voor het bijbelse tafereel op de achtergrond. Op deze manier probeerde hij de tegenstellingen tussen wereldse en spirituele waarden als morele boodschap over te brengen. Etenswaren uit verschillende seizoenen worden afgebeeld als blijk van vernieuwde interesse in de dagelijkse realiteit op aarde, een aanklacht tegen overdaad en de voorgestelde vruchten volkse metaforen voor liefde, erotiek en seksualiteit.

Bronnen[bewerken]

  • Nieuwen almanach der konst-schilders, vernissers, vergulders en marmelaers, voor het jaer Ons Heere Jesu Christi 1777. Gent: Philippe Gimblet en gebroeders, 1777: p. 170.