Joachimus Pieter Fockema Andreae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
J. P. Fockema Andreae
Portret van Joachimus Pieter Fockema Andreae
Algemene informatie
Volledige naam Joachimus Pieter Fockema Andreae
Geboren Leiden, 30 juli 1879
Overleden Utrecht, 27 juli 1949
Titulatuur Mr.
Politieke functies
1914-1933 Burgemeester van Utrecht
1933-1937 Commissaris van de Koningin van Groningen
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Joachimus Pieter Fockema Andreae (Leiden, 30 juli 1879Utrecht, 27 juli 1949) was burgemeester van Utrecht en commissaris van de Koningin in Groningen.

Ambtenaar en wethouder[bewerken | brontekst bewerken]

Na het Stedelijk Gymnasium te Leiden studeerde Fockema Andreae rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1904 promoveerde hij cum laude op het onderwerp "Tien jaren rechtspraak van den Hoogen Raad". In datzelfde jaar volgde zijn benoeming tot commies-redacteur aan de gemeentesecretarie in Utrecht. In deze functie, waarbij hij zich specialiseerde in openbare werken en volkshuishouding, maakte hij zoveel indruk dat hij al op 26-jarige leeftijd plaatsvervangend gemeentesecretaris werd. In 1907 volgde dan zijn benoeming als wethouder openbare werken.

Burgemeester[bewerken | brontekst bewerken]

Herdenkingsbank in het Utrechtse Wilhelminapark, opgericht in het kader van 12,5 jaar ambtsjubileum.

Het burgemeesterschap was (zeker in die jaren) een carrièrestap en na zo'n indrukwekkende ambtelijke loopbaan was het dan ook logisch dat Fockema Andreae in 1914 benoemd werd als burgemeester van Utrecht. 19 jaar was hij burgervader van de stad. In die jaren ontwikkelde Utrecht zich tot spoorwegcentrum van Nederland, kreeg het de Koninklijke Nederlandse Jaarbeurs binnen haar grenzen en breidde met woningbouw de stad uit tot aan haar grenzen. Het door de gemeenteraad aangenomen algemene basisplan van Berlage gaf een belangrijke impuls aan het streven om Utrecht te maken tot het centrum van Nederland. Het was mede dankzij zijn lobby dat de scheepvaartverbinding tussen Amsterdam en het achterland (het Amsterdam-Rijnkanaal) langs Utrecht werd aangelegd.

Commissaris van de Koningin[bewerken | brontekst bewerken]

In 1933 werd Fockema Andreae benoemd tot commissaris van de Koningin te Groningen. In deze functie was hij de initiator van de oprichting van de Stichting het Groninger Landschap.

Vier jaar bekleedde hij de functie van commissaris. Huisvestingsproblemen zijn mogelijk de oorzaak van dit mislukte avontuur. Hij besloot zich als ambteloos burger te wijden aan wetenschappelijke studies.

Familie en overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was de zoon van Sybrandus Johannes Fockema Andreae en Elisabeth Reinardina Tonckens, en kleinzoon van Joachimus Lunsingh Tonckens. Zijn broer Arnold Fockema Andreae was vicepresident van het Gerechtshof Arnhem en hij was een neef van Constant Willem Lunsingh Scheurleer. Hij bleef ongetrouwd en stierf drie dagen voor zijn zeventigste verjaardag.

Vernoemingen[bewerken | brontekst bewerken]

In Utrecht zijn de Burgemeester Fockema Andreaelaan en het Burgemeester Fockema Andreaeplein naar hem genoemd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
A.F. baron van Lynden
Burgemeester van Utrecht
1914 - 1933
Opvolger:
G.A.W. ter Pelkwijk
Voorganger:
Jhr. A.W.L. Tjarda van Starkenborgh Stachouwer
Commissaris van de Koningin van Groningen
1933 - 1937
Opvolger:
J. Linthorst Homan