Joan Blondell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joan Blondell
Joan Blondell rond jaren '30
Algemene informatie
Volledige naam Rose Joan Blondell
Geboren 30 augustus 1906
Overleden 25 december 1979
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
(en) IBDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Joan Blondell, geboren als Rose Joan Blondell (New York, 30 augustus 1906 - Santa Monica, 25 december 1979) was een Amerikaanse actrice.

Jeugdjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Blondell werd geboren in een familie vol artiesten die optraden in de vaudeville. Haar vader, Eddie Joan Blondell, Jr., was een komiek die een van de originele The Katzenjammer Kids was. Ze werd geboren in New York, maar verhuisde als tiener naar Dallas. Hier won ze in 1926 een missverkiezing onder de naam Rosebud Blondell en werd ze uitgeroepen tot Miss Dallas. Ze werd vierde bij de Miss America missverkiezing dat jaar.

Blondell was een student aan de universiteit wat nu de University of North Texas is. Hierna volgde ze een lerarenopleiding in een stad waar haar moeder toneelles gaf. Rond deze tijd deed Blondell modellenwerk en keerde ze terug naar New York, waar ze op Broadway terechtkwam. Hier werd ze in 1930 ontdekt.

Na onenigheden over haar artiestennaam, koos ze Joan Blondell en verhuisde ze naar Hollywood. Ze werd in 1931 uitgeroepen tot een van de WAMPAS Baby Stars.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Blondell in Broadway Gondolier (1935)

Nadat ze een contract kreeg bij Warner Bros. Pictures en haar filmdebuut maakte in een korte film in 1930, kreeg ze vooral rollen als de vrouw die uit is op geld in de tijd van de Grote depressie. Het publiek viel al snel voor haar blauwe ogen, blonde haar en opmerkelijke persoonlijkheid. Ze had een druk schema en verscheen uiteindelijk in meer films voor Warner Brothers dan wie dan ook. Blondell groeide uit tot een van de best betaalde personen van de Verenigde Staten.

Aan het einde van het decennium was Blondell al in meer dan 50 films te zien en hoewel ze Warner Brothers in 1939 verliet, bleef ze voor de rest van haar leven werkzaam als actrice. Zo werd ze genomineerd voor een Academy Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol voor haar rol in The Blue Veil.

Voor haar bijdragen aan de filmindustrie kreeg Blondell een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Blondell trouwde in 1932 met cinematograaf George Barnes. Samen kregen ze een zoon, Norman Powell, maar ze scheidden in 1936. Nog datzelfde jaar trouwde ze met Dick Powell, met wie ze een dochter, Ellen, kreeg. Nadat ze van hem scheidde in 1944, trouwde ze in 1947 met Mike Todd, van wie ze scheidde in 1950. Haar huwelijk met Todd was een emotionele en financiële ramp. Ze klaagde hem ooit aan, omdat hij haar voorbij de reling van een balkon aan haar enkels zou hebben vastgehouden. Hij gokte ook veel met enorme bedragen.

Blondell stierf op 73-jarige leeftijd aan leukemie.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Joan Blondell op Wikimedia Commons.