Naar inhoud springen

Joan Mitchell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Joan Mitchell
Joan Mitchell
Persoonsgegevens
Geboren 12 februari 1925
Overleden 30 oktober 1992
Geboorteland Verenigde Staten
Beroep(en) Schilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Abstract expressionisme
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Joan Mitchell (Chicago, 12 februari 1925Parijs, 30 oktober 1992) was een Amerikaanse schilderes. Ze was een bekende vertegenwoordigster van het abstract expressionisme.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Mitchell studeerde kunst in Northampton (Massachusetts), aan het Art Institute of Chicago in Chicago en de Columbia-universiteit in New York. Ook volgde zij colleges aan de Hans Hofmann's School. Van 1948 tot 1950 kon zij dankzij een stipendium in Parijs leven. Daar huwde zij in 1949 de uitgever Barney Rosset (Grove Press). Zij keerden in 1950 terug naar New York, waar zij als een van de weinige vrouwen al snel deel uitmaakte van de avant-gardistische New York School. Zij was nauw bevriend met Willem de Kooning en Franz Kline. Na haar scheiding van Rosset in 1952 leerde zij in Parijs, omstreeks 1955/1956, de Canadese schilder Jean-Paul Riopelle kennen, met wie zij tot 1979 min of meer samenleefde, eerst in Parijs, later in Vétheuil.

In tegenstelling tot het hardere werk van andere abstract expressionisten, zoals de drippings van action painter Jackson Pollock, was het werk van Mitchell lyrischer, meer landschappelijk. In 1959 werd Joan Mitchell uitgenodigd voor documenta II in Kassel.

Joan Mitchell stierf in 1992 in Frankrijk, waar zij een groot deel van haar leven had doorgebracht.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]