Joan de Wijkerslooth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joan de Wijkerslooth
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Joan Lodewijk de Wijkerslooth de Weerdesteyn
Geboortedatum 18 oktober 1946
Geboorteplaats Den Haag
Nationaliteit Nederlandse
Werkzaamheden
Vakgebied Rechten
Universiteit Universiteit Leiden
Soort hoogleraar Gewoon hoogleraar
Beroep Rechter en jurist
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Jhr. Joan Lodewijk de Wijkerslooth de Weerdesteyn (Den Haag, 18 oktober 1946) is een Nederlandse jurist, tot 2005 voorzitter van het College van procureurs-generaal, en tot 2010 hoogleraar aan de Universiteit Leiden.

Loopbaan[bewerken]

Na zijn gymnasiumopleiding in Utrecht studeerde Joan de Wijkerslooth burgerlijk recht aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij in 1971 zijn doctoraal behaalde. Tot 1977 was hij wetenschappelijk medewerker in Leiden, daarna tot 1999 advocaat in Den Haag. In 1987 werd hij benoemd tot landsadvocaat, ter vervanging van Everhard Korthals Altes, die raadsheer in de Hoge Raad werd. Daarnaast was hij vanaf 1983 rechter-plaatsvervanger in de rechtbank in Den Haag, en vanaf 1988 raadsheer-plaatsvervanger in het Haagse gerechtshof.

In 1999 volgde hij Arthur Docters van Leeuwen op als voorzitter van het college van procureurs-generaal; als landsadvocaat werd hij opgevolgd door Bert-Jan Houtzagers. In de woelige jaren die volgden benadrukte De Wijkerslooth het magistratelijke karakter van het openbaar ministerie, tegenover de crime-fighters die in de jaren daarvoor van zich hadden doen spreken. Hij baarde echter opzien toen hij in januari 2004 in NOVA het besluit van het OM verdedigde om marinier Eric O. te vervolgen. Eric O. zou in Irak opzettelijk en gericht op Irakezen hebben geschoten, met dodelijk gevolg. Later bleek dat de aanklacht rammelde, en Eric O. werd van rechtsvervolging ontslagen.

In mei 2005 nam De Wijkerslooth afscheid van het Openbaar Ministerie, om te worden opgevolgd door Harm Brouwer. Hij werd vervolgens hoogleraar strafrecht aan de Universiteit Leiden, waarna hij in september 2010 met emeritaat ging.[1]

Privé[bewerken]

De Wijkerslooth is ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De Wijkerslooth is lid van de familie De Wijkerslooth en is een tweelingbroer van jhr. ir. Roelof Jozef de Wijkerslooth de Weerdesteyn.

Voorganger:
E. Korthals Altes
Landsadvocaat
1987–1999
Opvolger:
G.J.H. Houtzagers
Voorganger:
C.R.L.G.M. Ficq (wnd.)
Voorzitter van het College van procureurs-generaal
1999–2005
Opvolger:
H.N. Brouwer