Joanna Cherry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joanna Cherry
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 18 maart 1966
Edinburgh, Schotland
Politieke partij Scottish National Party
Woordvoerder van de SNP voor Justitie en Binnenlandse Zaken
Huidige functie
Aangetreden 20 mei 2015
Lid van het Lagerhuis voor Edinburgh South West
Huidige functie
Aangetreden 7 mei 2015
Voorganger Alistair Darling
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Joanna Catherine Cherry QC MP (Edinburgh, 18 maart 1966) is een Schots politicus voor de Scottish National Party (SNP). Ze is sinds 7 mei lid van het Lagerhuis voor het kiesdistrict Edinburgh South West. Ze is eveneens de woordvoerder van de SNP voor Justitie en Binnenlandse Zaken.[1][2]

Levensloop[bewerken]

Advocatuur[bewerken]

Joanna Cherry werd in 1995 advocaat, met een bijzondere interesse voor onder andere industriële relaties, veiligheidszaken en zaken rond (mentale) gezondheid. Van 2003 tot 2008 was ze een Standing Junior Counsel voor de Schotse regering. In 2009 werd ze benoemd in de Queen's Counsel.

Politieke carrière[bewerken]

Cherry stichtte de Lawyers for Yes-groep op, een groep advocaten die tijdens het Schots onafhankelijkheidsreferendum van 2014 campagne voerde voor de Schotse onafhankelijkheid. In februari 2015 werd bekend dat ze voor de Scottish National Party kandidaat zou zijn in het kiesdistrict Edinburgh South West bij de parlementsverkiezingen in mei 2015. Ze werd met 43% van de stemmen verkozen. [3]. Ze werd verkozen tijdens de parlementsverkiezingen van 2017[3].

Joanna Cherry was een van de leidende advocaten die de opschorting van het parlement, dewelke vijf weken zou duren, door eerste minister Boris Johnson aanvocht voor de Schotse rechtbanken. De zaak eindigde op 24 september 2019, toen het Britse hooggerechtshof de opschorting onwettig verklaarde[4].