Joaquín Gaztambide Garbayo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joaquín Romualdo Gaztambide

Joaquín Romualdo Gaztambide Garbayo (Tudela, Navarra, 7 februari 1822Madrid, 18 maart 1870) was een Spaans componist, dirigent, pianist en contrabassist.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Gaztambide Garbayo studeerde solfège in zijn geboortestad bij Pablo Rubla, die organist en koorleider aan de kathedraal was. Op 12-jarige leeftijd ging hij naar Pamplona en studeerde piano en compositie bij José Guelbunzu en Mariano García. In Pamplona speelde hij ook contrabas in het theater orkest.

In 1842 ging hij naar Madrid en studeerde aan het Real Conservatorio de Música y Declamación de María Cristina onder andere piano bij Pedro Albéniz y Basanta en compositie bij Ramón Carnicer. Als contrabassist werkte hij in de orkesten van verschillende theaters (Teatro del Circo, Teatro del Príncipe, Teatro de la Cruz). Verder verzorgde hij optredens in de provincies samen met de fluitist Pedro Sarmiento en de hoboïst Pedro Soler.

In 1847 werd hij dirigent van een orkest en ging met Spaanse acteurs en een ballet compagnie naar Parijs en verzorgde daar optredens.

Terug in 1849 in Madrid werd hij dirigent het orkest van het Teatro Español de Madrid. Tegelijkertijd begon hij met het componeeren. Sinds 1850 was hij co-dirigent, samen met Francisco Asenjo Barbieri en Rafael Hernando Palomar, aan de theaters Theatro de Variedades en het Theatro de los Basilios.

In 1851 was hij samen met Francisco Asenjo Barbieri, Rafael Hernando Palomar, José Inzenga Castallanos medeoprichter van de Sociedad Artística Musical, die het nieuwe Teatro del Circo met zarzuela's verzorgde. In 1856 wisselde hij samen met Francisco Asenjo Barbieri naar het nieuwe Teatro de la Zarzuela de Madrid.

In 1859 deed hij opnieuw een concertrijs naar Parijs en Londen.

In 1865 werd hij dirigent van het orkest van het Teatro de los Campos Eliseos (o Rossini) in Madrid. In 1868 werd hij president van de Sociedad de conciertos.

In 1869 deed hij nog een concert reis naar Cuba en Mexico, maar hij werd erg ziek. Na zijn terugkomst voor een operatie overleed hij in Madrid.

Composities[bewerken | brontekst bewerken]

Muziektheater[bewerken | brontekst bewerken]

Zarzuela[bewerken | brontekst bewerken]

Opera[bewerken | brontekst bewerken]

Muziek voor Schouwspel[bewerken | brontekst bewerken]

Werken voor piano[bewerken | brontekst bewerken]

  • El jarabe, canción uit de zarzuela, Por seguir a una muger, voor piano

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ángel Sagardía Sagardía: Gaztambide y Arrieta. Fondo de Publicaciones del Gobierno de Navarra. Pamplona, 1983.