Jochem Myjer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jochem Myjer
Jochem Myjer (DWDD, 2018)
Volledige naam Bernard Edward Jochem Mijjer[1][2][3]
Geboren 22 april 1977
Leiden
Opgegroeid te Zutphen
Medium Theater
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1998–heden
Bekendste werk Adéhadé
Yeee-Haa!
De Rust Zelve
Even Geduld, AUB!
Adem In, Adem Uit
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Bernard Edward Jochem Mijjer (Leiden, 22 april 1977), algemeen bekend als Jochem Myjer, is een Nederlands komiek, musicus, presentator, imitator, kinderboekenschrijver en acteur.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Myjer groeide op in Zutphen, waar hij les kreeg op basisschool Het Kelderslag en op het Baudartius College. Hij verhuisde halverwege de jaren negentig weer naar zijn geboorteplaats Leiden, waar hij het Stedelijk Gymnasium bezocht. Na zijn eindexamen ging hij biologie studeren in Groningen. Zijn studie gaf hij na twee jaar op om fulltime cabaretier te worden.

Theater[bewerken | brontekst bewerken]

Myjer komt over als een energieke cabaretier.[4] In zijn show Adéhadé zet hij zichzelf neer als volwassene met ADHD, wat hij ook in werkelijkheid heeft. Myjer is erg muzikaal en begeleidt zichzelf vaak op piano, maar ook wel op andere instrumenten zoals viool of accordeon. Ook imiteert hij bekende personen en personages, zoals Marc-Marie Huijbregts, Willibrord Frequin, Piet Paulusma, Jos Brink, Gaston Starreveld, Herman van Veen, Henk Westbroek, Ab Normaal, Samson, Paul Jambers, Nico Zwinkels, Jules Deelder, Martin Gaus, Cas Spijkers, Dominee Gremdaat, Extince, Chris Zegers, Jan van Veen, André van Duin, Nico Dijkshoorn, Stef Bos, Peter R. de Vries, Rinie van den Elzen en Lange Frans.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Naast cabaret en muziek heeft Jochem Myjer een tijdje gepresenteerd bij de VARA. Hij heeft in 2006 de 27e tv-show van Kinderen voor Kinderen gepresenteerd. Verder verleende hij zijn medewerking aan verscheidene radioprogramma's. Zo was hij invalpresentator van Leuk Is Anders, heeft hij een tijdje 's Nachts is anders gepresenteerd en hij werkte mee aan Spijkers met koppen.

Begin 2008 behaalde een fragment van De Mike & Thomas Show, waarin Myjer zijn imitatietalent toont, de derde plaats in de verkiezing van TV-moment van het Jaar 2007 van de VARA.

Op 2 oktober 2009 werd aan Jochem Myjer de erepenning van de stad Leiden toegekend vanwege zijn ambassadeurschap voor de stad en zijn betrokkenheid bij (vaak ook Leidse) goede doelen. In datzelfde jaar verbreedde Myjer zijn horizon nog verder. De regisseur van het Sinterklaasjournaal vroeg hem voor de rol van Pietje Paniek. Hij vertolkte deze rol tot 2015.

In 2021 presenteerde hij het programma Jochem in de Wolken. Daarin vliegt hij samen met ballonvaarder Ike Visser in een luchtballon over natuurgebieden in Nederland.

Kinderboekenschrijver[bewerken | brontekst bewerken]

Jochem Myjer schreef in 2015 het kinderboek De Gorgels met illustraties van Rick de Haas dat in 2016 de jaarlijkse Prijs van de Nederlandse Kinderjury won. Inmiddels is het boek uitgebracht als luisterboek. In november 2016 kwam het prentenboek De Wereld van de Gorgels uit. Op 31 oktober 2018 kwam het derde boek van De Gorgels uit: De Gorgels en het geheim van de gletsjer.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De vader van Jochem, Egbert Myjer, was tot zijn pensionering rechter bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Jochem Myjer heeft sinds 2006 een relatie met Marloes Nova, zangeres in de band Soulvation. Op 4 december 2009 vroeg hij haar tijdens zijn voorstelling in Carré ten huwelijk. Ze hebben samen een dochter en een zoon.

In augustus 2011 werd een tumor in Myjers ruggenmerg ontdekt. Hierdoor werd zijn nieuwe theatertour Even geduld Aub tot september 2012 geannuleerd. Het bleek om een goedaardig gezwel te gaan, dat geheel lijkt te zijn verwijderd. Door zijn gezondheidsproblemen kon hij daarna echter nog maar 2 tot 3 keer per week een voorstelling doen.[5]

Programma's[bewerken | brontekst bewerken]

Geen Gemyjer (1997)[bewerken | brontekst bewerken]

Myjer debuteerde met deze korte voorstelling op het Groninger Studenten Cabaret Festival van 1997 en won de eerste prijs.[6]

Gegabber (1998-2000)[bewerken | brontekst bewerken]

Myjer vertelt dat hij van nature een gabber is. Hij wordt steeds kaler en eindigt als de ultieme gabber. Onder gegabber verstaat hij snelheid, brutaliteit, vrijheid, absurditeit, hilariteit en heel veel feesten.

Adéhadé (2001-2003)[bewerken | brontekst bewerken]

Myjer vertelt dat hij ADHD heeft en beschrijft hoe het voor hém is om daarmee te leven: als kleuter de blokkentorens van anderen omver schoppen; zijn moeder op Moederdag wekken met een 'lief' wakker-worden-liedje; zijn aversie tegen bejaarden, vooral in de sauna; en zelfs de pauze van zijn voorstelling vindt hij al te lang duren. Hij heeft dan ook een flitspaal op het podium staan, voor als hij te snel gaat.

Yeee-Haa! (2004-2006)[bewerken | brontekst bewerken]

Jochem Myjer tijdens zijn voorstelling Yeee-haa!

Myjer speelde de voorstelling 334 keer, waarvan tweemaal in Carré in Amsterdam.
Het decor bestaat uit Triviantpartjes en bij elk partje hoort een droom. Hij vertelt over zijn schoolreisje, zijn vriendinnetjes en gezinsleden, die hij elk een absurde eigenschap meegeeft. Ook doet hij imitaties van bekende Nederlandse zangers op de piano. Een lijn die door zijn hele verhaal heenloopt, is zijn vrolijkheid en positivisme. Hij noemt dit zelf het yeee-haa-gevoel.

De Rust Zelve (2007-2010)[bewerken | brontekst bewerken]

De show gaat vooral over zijn verschillende vrienden in Leiden en mensen die deze stad met hem delen. Hij vertelt over zijn buurkinderen Halfzeven, Halfacht en Halfnegen, doet imitaties van bekende Nederlanders terwijl hij op de trilband staat en krijgt links en rechts van hem hologrammen van zichzelf die met hem meedansen.

Even Geduld Aub! (2012-2015)[bewerken | brontekst bewerken]

Dit theaterprogramma zou in 2011 van start gaan, maar werd vanwege de tumor in Myjers ruggenmerg uitgesteld tot 14 september 2012, toen hij de try-outs voor zijn show weer oppakte. De première van de eigenlijke voorstelling was op 21 december 2012 in Myjers woonplaats Leiden. De show liep door tot eind november 2015.[7] Myjer vertelt in de show over zijn tijd op de basisschool en zijn tijd in het ziekenhuis. Daarnaast doet hij imitaties van Bekende Nederlanders en Nederlandse dialecten.

Adem in, adem uit (2016-2019)[bewerken | brontekst bewerken]

Deze show gaat over Myjers dagelijks leven. Onder meer over zijn gezin, maar ook over zijn vakantie en gewoontes, liefde voor de natuur en vogels. De show, opgenomen in het Koninklijk Theater Carré, werd op Nieuwjaarsdag 2020 uitgezonden op SBS6. De reacties op social media waren zeer lovend en enthousiast. Op 31 december 2020 werd de show opnieuw uitgezonden, wederom op SBS6.[8]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Single[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Mijn dag! 2010 11-12-2010 31 5 Nr. 2 in de Single Top 100
La la la Leiden 2013 - Nr. 51 in de Single Top 100

Dvd's[bewerken | brontekst bewerken]

  • Adéhadé (2004)
  • Yeee-haa! (2007)
  • De Rust Zelve (2010)
  • Even Geduld Aub! (2015)
  • Adem in, Adem uit (2019)

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Wetenswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]