Jochem Myjer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Jochem Myjer
Jochem Myjer (DWDD, 2018)
Jochem Myjer (DWDD, 2018)
Volledige naam Jochem Myjer
(eigenlijk Bernard Mijjer)[1][2][3]
Geboren 22 april 1977
Leiden
Opgegroeid te Zutphen
Huidige woonplaats Leiden
Medium Theater
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1998–heden
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Bernard Edward Jochem Myjer (Leiden, 22 april 1977) is een Nederlands komiek, musicus, presentator, imitator, kinderboekenschrijver en acteur. Hij won in 1997 het Groninger Studenten Cabaret Festival, en in 2014 de André van Duin Award.

Biografie[bewerken]

Jeugd en opleiding[bewerken]

Myjer groeide op in Zutphen, waar hij les kreeg op basisschool Het Kelderslag en op het Baudartius College. Hij verhuisde halverwege de jaren negentig weer naar zijn geboorteplaats Leiden, waar hij het Stedelijk Gymnasium bezocht. Na zijn eindexamen ging hij biologie studeren in Groningen. Zijn studie gaf hij na twee jaar op om fulltime cabaretier te worden.

Theater[bewerken]

Myjer zit vol energie en spreekt vaak snel. In zijn show Adéhadé zet hij zichzelf neer als volwassene met ADHD, wat hij ook in werkelijkheid heeft. Myjer is muzikaal en begeleidt zich vaak op de piano. Bovendien speelt hij viool. Ook imiteert hij bekende personen, zoals Marc-Marie Huijbregts, Willibrord Frequin, Piet Paulusma, Jos Brink, Gaston Starreveld, Herman van Veen, Henk Westbroek, Ab Normaal, Samson, Paul Jambers, Nico Zwinkels, Jules Deelder, Cas Spijkers, Dominee Gremdaat, Extince, Chris Zegers, Jan van Veen, André van Duin, Nico Dijkshoorn en Stef Bos.

Televisie[bewerken]

Naast cabaret en muziek heeft Jochem Myjer een tijdje gepresenteerd bij de VARA. Hij heeft in 2006 Kinderen voor Kinderen 27 gepresenteerd. Verder verleende hij zijn medewerking aan verscheidene radioprogramma's. Zo was hij invalpresentator van Leuk Is Anders, heeft hij een tijdje 's Nachts is anders gepresenteerd en hij werkte mee aan Spijkers met koppen.

Begin 2008 behaalde een fragment van De Mike & Thomas Show waarin Myjer zijn imitatietalent toont, de derde plaats in de verkiezing van 'tv moment van het jaar 2007' van de VARA.

Op 2 oktober 2009 werd aan Jochem Myjer de erepenning van de stad Leiden toegekend vanwege zijn ambassadeurschap voor de stad en zijn betrokkenheid bij (vaak ook Leidse) goede doelen. In datzelfde jaar verbreedde Myjer zijn horizon nog verder. De regisseur van het Sinterklaasjournaal vroeg hem voor de rol van Pietje Paniek. Hij vertolkte deze rol tot 2015.

In 2010 won Myjer de CabaretAward voor beste cabaretier.

Jochem krijgt in november 2014 de allereerste André van Duin Comedy Award, een twee jaarlijkse prijs voor een talent voor het comedytheater, uitgereikt door zijn grote voorbeeld André van Duin

Kinderboekenschrijver[bewerken]

Jochem Myjer schreef in 2015 het kinderboek De Gorgels met illustraties van Rick de Haas dat in 2016 de jaarlijkse Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Inmiddels is het boek uit uitgebracht als luisterboek.

In november 2016 komt het prentenboek De Wereld van de Gorgels uit, wederom met illustraties van Rick de Haas.

Persoonlijk[bewerken]

De vader van Jochem, Egbert Myjer, was tot zijn pensionering rechter in het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Jochem Myjer heeft sinds 2006 een relatie met Marloes Nova, zangeres in de band Soulvation. Op 4 december 2009 vroeg hij haar tijdens zijn voorstelling in Carré ten huwelijk. Ze hebben samen een dochter en een zoon.

In augustus 2011 werd een tumor in Myjers ruggenmerg ontdekt. Hierdoor werd zijn nieuwe theatertour Even geduld Aub tot september 2012 geannuleerd. Het bleek om een goedaardig gezwel te gaan, dat geheel lijkt te zijn verwijderd. Door zijn gezondheidsproblemen kan hij echter nog maar 2 tot 3 keer per week een voorstelling doen.[4]

Programma's[bewerken]

Geen Gemyjer[bewerken]

(niet op dvd verschenen) In 1997 op het Studenten Cabaret Festival

Gegabber[bewerken]

(1998–2000, niet op dvd verschenen)

Myjer vertelt dat hij van nature een gabber is. Hij wordt steeds kaler en eindigt als de ultieme gabber. Onder gegabber verstaat hij snelheid, brutaliteit, vrijheid, absurditeit, hilariteit en heel veel feesten.

Adéhadé[bewerken]

(2001–2003, op 27 mei 2004 op dvd uitgekomen)

Myjer vertelt dat hij ADHD heeft en beschrijft hoe het voor hém is om daarmee te leven: als kleuter de blokkentorens van anderen omver schoppen; zijn moeder op Moederdag wekken met een 'lief' wakker-worden-liedje; zijn aversie tegen bejaarden, vooral in de sauna; en zelfs de pauze van zijn voorstelling vindt hij al te lang duren.

Yeee-haa![bewerken]

Jochem Myjer tijdens zijn voorstelling Yeee-haa!

(2004–2006, op 18 januari 2007 op dvd uitgekomen)

334 maal gespeeld, waarvan tweemaal in Carré in Amsterdam.
Het decor bestaat uit Triviantpartjes en bij elk partje hoort een droom. Hij vertelt over zijn schoolreisje, zijn vriendinnetjes en gezinsleden, die hij elk een absurde eigenschap meegeeft. Ook doet hij imitaties van bekende Nederlandse zangers op de piano. Een lijn die door zijn hele verhaal heenloopt, is zijn vrolijkheid en positivisme. Hij noemt dit zelf het yeee-haa-gevoel.

De Rust Zelve[bewerken]

(2007–2010, op 19 december 2010 op dvd uitgekomen)

De show gaat vooral over zijn verschillende vrienden in Leiden en mensen die deze stad met hem delen. Hij vertelt over zijn buurkinderen Halfzeven, Halfacht en Halfnegen, doet imitaties van bekende Nederlanders terwijl hij op de trilband staat en krijgt links en rechts van hem hologrammen van zichzelf die met hem meedansen.

Even Geduld Aub![bewerken]

(2012-2015, op dvd verschenen 27 november 2015)

Dit theaterprogramma zou in 2011 van start gaan, maar werd vanwege de tumor in Myjers ruggenmerg uitgesteld tot 14 september 2012, toen hij de try-outs voor zijn show weer oppakte. De première van de eigenlijke voorstelling was op 21 december 2012 in Myjers woonplaats Leiden. De show liep door tot eind november 2015.[5]

Adem in, adem uit[bewerken]

(2016- 2019) Deze show gaat over het dagelijks leven van Jochem. Over zijn vrouw en kinderen, maar ook over vakantie en gewoontes van Jochem.

Discografie[bewerken]

Single[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Mijn dag! 2010 11-12-2010 31 5 Nr. 2 in de Single Top 100
La la la Leiden 2013 - Nr. 51 in de Single Top 100

Dvd's[bewerken]

Dvd met hitnotering(en)
in de Nederlandse DVD Music Top 30
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Adéhadé 2004 12-06-2004 11 8

Bibliografie[bewerken]

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]