Joe Biden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joe Biden
Joseph Robinette Biden
Joseph Robinette Biden
Geboren 20 november 1942
Scranton (Pennsylvania)
Politieke partij Democratische Partij
Partner Neilia Hunter (1966-1972) †
Jill Biden (sinds 1977)
Beroep Politicus
Advocaat
Religie Rooms-katholiek
Handtekening Handtekening
47e vicepresident van de Verenigde Staten
Aangetreden 20 januari 2009
Einde termijn 20 januari 2017
President Barack Obama
Voorganger Dick Cheney
Opvolger Mike Pence
Senator voor Delaware
Aangetreden 3 januari 1973
Einde termijn 15 januari 2009
Voorganger Caleb Boggs
Opvolger Ted Kaufman
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Joseph Robinette "Joe" Biden, Jr. (Scranton (Pennsylvania), 20 november 1942) is een Amerikaans politicus van de Democratische Partij. Hij was van 2009 tot 2017 de vicepresident van de Verenigde Staten. Op 25 april 2019 kondigde Biden aan zich kandidaat te stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020.

Biden, een advocaat van beroep, was van 1973 tot 2009 senator voor Delaware. Biden stelde zich tweemaal kandidaat voor het presidentschap, in 1988 en 2008. Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 werd hij door de kandidaat van Democratische Partij Barack Obama gevraagd als diens running mate.[1] Obama versloeg de Republikeinse kandidaat John McCain en diens running mate Sarah Palin. Biden werd de 47e vicepresident.[2] Na het winnen door Obama van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012 kreeg hij een tweede termijn als vicepresident.[3]

Op 12 januari 2017 onderscheidde Obama Biden met de Presidential Medal of Freedom met distinctie, de hoogste civiele onderscheiding in de Verenigde Staten.[4]

Opleiding en begin carrière[bewerken]

Joe Biden, de oudste zoon van een Iers-katholieke zakenman, woonde de eerste tien jaar van zijn leven in Pennsylvania. Daarna verhuisde zijn familie naar Delaware, waar zijn vader verkoper werd van tweedehands auto's. Biden haalde zijn Bachelor of Arts aan de Universiteit van Delaware in 1965 en een graad in de rechten aan de Universiteit van Syracuse in de staat New York in 1968. Als student interesseerde hij zich meer voor sport dan voor studie. Biden werd beëdigd tot advocaat in 1969 en vestigde zich in Wilmington (Delaware). Hij werd vrijgesteld van militaire dienst in Vietnam wegens astma; hij was niet politiek actief tot hij zich in 1970 met succes kandidaat stelde voor de New Castle County Council, waar hij aanbleef tot 1972.

Senaat[bewerken]

Joe Biden en toenmalig president Jimmy Carter in 1978.
Joe Biden samen met toenmalig president Bill Clinton aan boord Air Force One in 1997.
Joe Biden en voorganger Dick Cheney in 2008.
President Barack Obama onderscheidt Biden met de Presidential Medal of Freedom in 2017.

In 1972 werd Biden voor de eerste keer verkozen tot staatssenator van Delaware. Met zijn dertig jaar was hij een van de jongste senatoren ooit. Hij was kandidaat voor de Democratische nominatie bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen 1988. Tijdens deze campagne kwam hij in opspraak toen bleek dat hij delen van een toespraak van de Britse Labour Party-leider Neil Kinnock geplagieerd had. Biden trok zich vervolgens terug uit de race, die werd gewonnen door Michael Dukakis.

In 2002 won Biden met 58% van de stemmen een zesde senaatstermijn. Binnen de senaat was Biden voorzitter van de commissie voor buitenlandse zaken en lid (en tevens oud-voorzitter) van de commissie voor justitie. Biden was in de senaat bekend om zijn kritiek op het Irak-beleid van de regering-Bush. Biden werd gewaardeerd om zijn vele wetsvoorstellen en praktische alternatieven. Zijn voorstel om Irak in drie autonome regio's op te delen, een Koerdisch, een soennitisch en een sjiitisch deel, kreeg ook in Republikeinse kringen bijval. In het conflict tussen Israël en de Palestijnen en in het kader van het diplomatiek conflict met Iran verklaarde Biden dat hij „overtuigd Zionist” is.

Presidentsverkiezingen 2008[bewerken]

Biden was een van de kandidaten voor de Democratische nominatie bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008. Op 30 januari 2007 maakte hij via een e-mail aan zijn aanhangers bekend dat hij per 1 februari van dat jaar officieel kandidaat was. Hij stapte uit de race na minder dan 1% van de stemmen gehaald te hebben in de Iowa caucus op 3 januari 2008.

Op 23 augustus 2008 maakte presidentskandidaat Barack Obama bekend dat hij Biden had gekozen als running mate. Biden bracht veel ervaring op het gebied van buitenlands beleid mee, iets wat Obama zou missen. Bij de presidentsverkiezingen op 4 november 2008 werd Biden tot vicepresident gekozen. Hij werd tevens herkozen als senator uit Delaware. Aangezien een president of vicepresident van de Verenigde Staten geen andere functies mag bekleden volgens de Amerikaanse grondwet zou hij zich voor zijn installering op 20 januari 2009 terugtrekken uit de Senaat. De Democratische gouverneur van Delaware, Ruth Ann Minner, benoemde Ted Kaufman, jarenlang de assistent van Biden, tot zijn plaatsvervanger in de senaat.

Hij overwoog ook om zich kandidaat te stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 maar besloot uiteindelijk in oktober 2015 om dit niet te doen.

Presidentsverkiezing 2020[bewerken]

In april 2019 kondigde hij zijn kandidatuur aan voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020. In allerlei polls, debatten, enz. slaagt Biden erin om zich in dat jaar als "frontrunner" te manifesteren en te handhaven in een veld van (aanvankelijk) ruim twintig presidentskandidaten. Zijn speerpunt is meer nog dan zijn programma zijn overtuiging dat hij de persoonlijkheid en ervaring heeft om president Trump te verslaan.

Medio 2019 komt op onvoorziene wijze tot uitdrukking dat president Trump inderdaad Joe Biden als zijn grootste concurrent voor de presidentsverkiezing in november 2020 ziet. Openbaar wordt dan dat door een klokkenluider in het Witte Huis conform zijn instructie is gerapporteerd dat president Trump een persoonlijke gunst heeft gevraagd aan een buitenlandse regeringsleider. Laatstgenoemde autoriteit blijkt de kersverse president van Oekraïne., Volodymyr Zelensky te zijn. De persoonlijke gunst die Trump verlangt is dat het - zeer van de financiele en politieke steun van de V.S. afhankelijke - Oost-Europese land een corruptie-onderzoek instelt naar de Bidens.

Joe Biden's tweede zoon en jurist Hunter Biden wordt in 2014 aangesteld als directielid bij het Oekraiense gasbedrijf Burisma. Achteraf bezien tamelijk verbazingwekkend omdat het Hunter Biden ontbreekt aan welke kwalificatie dan ook voor deze functie in dat land. Verrassend ook omdat zijn vader Joe als toenmalig vice-president van de V.S. zich in die tijd ingrijpend politiek in Oekraïne manifesteert door het ontslag van een corrupte procureur-generaal af te dwingen.[5].

Trumps heimelijke, door zijn persoonlijke advocaat Rudy Giuliani geregisseerde, actie is voor de Democratische meerderheid in het Congres aanleiding een afzettingsprocedure tegen Trump in voorbereiding te nemen. Met uitzondering van een enkele Republikein, wordt Trump nochtans door zijn partijgenoten verdedigd, veelal met het door hem gebruikte argument: "Waarom zo moeilijk doen? Het was een uitstekend gesprek!" Van enige corruptie en/of wetsovertreding door de Bidens in Oekraïne is geen enkel bewijs geleverd. Evenmin lijkt Biden's presidentiele campagne er onder te lijden.

Persoonlijk[bewerken]

In 1966 trouwde Biden met Neilia Hunter. Ze kregen drie kinderen waaronder Beau Biden die van 2007 tot 2015 minister van justitie van de staat Delaware was. In 1972 kwamen Bidens vrouw en één jaar oude dochter Naomi Christina om het leven bij een auto-ongeluk. Bij dat ongeval raakten ook zijn beide zoons Beau en Hunter Biden gewond. Voor Biden was dit een reden om tijdens zijn senatorschap niet naar Washington, D.C. te verhuizen. Hij reisde tot zijn benoeming tot vice-president iedere avond met de trein terug naar zijn huis in Wilmington om tijd door te brengen met zijn zoons.[6] Zijn liefde voor treinen bezorgde hem de bijnaam "Amtrak Joe", naar spoorwegmaatschappij Amtrak, en in 2011 werd het treinstation van Wilmington omgedoopt tot het Joseph R. Biden Jr. Railroad Station.[7][8]

Biden hertrouwde in 1977 met Jill Tracy Jacobs. Zij kregen een dochter, Ashley. De rooms-katholieke Biden is de eerste vicepresident van dit geloof. In 1988 werd Biden na een zware hoofdpijn in een ziekenhuis opgenomen, waar een hersenaneurysma werd geconstateerd. Na de operatie duurde het zeven maanden voor hij naar de senaat kon terugkeren. Op 30 mei 2015 overleed zijn zoon Beau op 46-jarige leeftijd aan de gevolgen van hersenkanker.[6]

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Caleb Boggs
Senator voor Delaware
1973-2009
Opvolger:
Ted Kaufman
Voorganger:
Dick Cheney
Vicepresident van de Verenigde Staten
2009-2017
Opvolger:
Mike Pence