Naar inhoud springen

Joe Manchin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Joe Manchin
Manchin in 2017
Geboren 24 augustus 1947
Farmington (West Virginia)
Politieke partij Onafhankelijk (vanaf 2024)
Democratische Partij (tot 2024)
Partner Gayle Conelly
Beroep Politicus
Religie Rooms-katholiek
Handtekening Handtekening
Website Officiële website
Senator voor West Virginia
Huidige functie
Aangetreden 15 november 2010
Voorganger Carte Goodwin
34e gouverneur van West Virginia
Aangetreden 17 januari 2005
Einde termijn 15 november 2010
Voorganger Bob Wise
Opvolger Earl Ray Tomblin
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Joseph (Joe) Manchin III (Farmington (West Virginia), 24 augustus 1947) is een Amerikaans onafhankelijk politicus die eerder lid was van de Democratische Partij. Hij is senator voor West Virginia sinds 2010 en daarvoor was hij van 2005 tot 2010 gouverneur van West Virginia.

Manchin wordt beschouwd als de meest conservatieve senator van de Democratische Partij. Hij stemde tegen het energiebeleid van Barack Obama, tegen het versneld beëindigen van het Don't ask, don't tell-beleid, voor het beëindigen van de subsidies voor de abortusorganisatie Planned Parenthood en voor Donald Trumps immigratiebeleid. Ook stemde hij voor de bevestiging van de meeste aanstellingen in het kabinet-Trump en de door Trump voorgedragen rechters, onder wie Brett Kavanaugh als rechter in het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten.

Anderzijds stemde hij mee met zijn mededemocraten tijdens beide afzettingsprocedures tegen de Republikeinse president Donald Trump, terwijl de door hem vertegenwoordigde staat West Virginia overweldigend voor Trump stemde in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Sinds 2021 hebben beide partijen 50 senatoren, waardoor de Democratische Partij al haar senatoren, en de beslissende stem van vicepresident Kamala Harris nodig heeft om wetgeving door het congres te loodsen. Manchin, die geregeld meestemt met de Republikeinen, kreeg hierdoor veel invloed op de wetgeving. In maart 2021 stemde hij voor het herstelplan van Biden voor de infrastructuur, dat ook door een aantal Republikeinen werd gesteund. Maar in oktober 2021 blokkeerde hij het CEPP (Clean Electricity Performance Program) om van fossiele brandstoffen voor stroomopwekking over te schakelen op duurzame methoden. In de kolenstaat West-Virginia is hiervoor geen steun.[1]

Zie de categorie Joe Manchin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.