Naar inhoud springen

Joel Osteen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Joel Osteen
Joel Osteen in 2016
Geboortedatum 5 maart 1963
Geboorteplaats Houston, Texas
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Partner(s) Victoria Osteen
Kerkelijke functie
Kerkgenootschap Lakewood Church
Ambt Voorganger
Website
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Victoria Osteen

Joel Osteen (Houston, 5 maart 1963) is een Amerikaanse schrijver, televisieprediker en de senior pastor van de Lakewood Church in Houston. Zijn kerk bereikt via radio en televisie wekelijks meer dan zeven miljoen kijkers in meer dan 100 landen over de hele wereld.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Joels vader, John Osteen, een voormalig Southern Baptist dominee, richtte in 1959 de Lakewood Church op. De kerk groeide snel tot ongeveer zesduizend leden met actieve takken op het gebied van televisie, conferenties, missionarisondersteuning en voedseldistributie.

Na 17 jaar de productie van het kerkelijke tv-programma te hebben verzorgd, volgde Joel Osteen zijn vader op 3 oktober 1999 op als senior pastor van de Lakewood Church. Joel had toen nog slechts één keer in zijn leven gepreekt: de week voor de dood van zijn vader. Sinds zijn aantreden is de kerk verder gegroeid en beschikt inmiddels over een gebouw met 16.800 zitplaatsen en ontvangt gemiddeld 52.000 bezoekers per week tijdens de vier Engelstalige en twee Spaanstalige diensten. De kerk was vroeger bekend als het Compaq Center. Het was een sportarena waar verschillende clubs uit Houston hun wedstrijden speelden.

Hij trouwde op 4 april 1987 met Victoria L. Iloff. Zij is co-pastor van de Lakewood Church. Samen hebben zij twee kinderen, Jonathan en Alexandra. Osteens oudere broers en zussen Paul, Lisa en Tamara en zijn jongere zusje April zijn ook betrokken bij de fulltime staff van de Lakewood Church. Joels half-broer Justin doet zendingswerk in de buurt van New York.

Controverses[bewerken | brontekst bewerken]

Joel Osteen wordt ook bekritiseerd op zijn theologische keuzes. Zo benadrukt hij meer de goedheid van God en preekt hij zelden over zonde. Ook zou hij een zogeheten welvaartsevangelie aanhangen. Eind 2012 bedroeg zijn vermogen naar verluidt $56.508.500 en hij woont in Houston in een villa ter waarde van $10.500.000.

Osteen kreeg in augustus 2017 veel kritiek omdat hij zijn kerk aanvankelijk niet openstelde voor slachtoffers van de orkaan Harvey. Op Twitter liet hij wel weten voor de slachtoffers te bidden, wat hem veel spottende opmerkingen opleverde. Volgens Osteen werd de kerk in eerste instantie gebruikt als distributiecentrum. Vervolgens was er een paar dagen nodig om het gebouw gebruikersklaar te maken, omdat de kerk zelf ook getroffen was door overstromingen.[1]