Joelian Kalisjer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joelian Kalisjer
Joelian Kalisjer in 2006
Joelian Kalisjer in 2006
Volledige naam Joelian Abramovitsj Kalisjer
Geboren 18 februari 1935, Asjchabad
Overleden 8 oktober 2007, Rastorgoejevo
Geboorteland Turkmenistan
Jaren actief 1972 - 1993
Beroep Animatiefilmmaker, regisseur, schrijver
Genre Animatiefilm
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Joelian Abramovitsj Kalisjer (Russisch: Юлиан Абрамович Калишер) (Asjchabad, 18 februari 1935Rastorgoejevo (oblast Moskou), 8 oktober 2007) was een Russisch animatiefilmmaker.

Van 1952 tot 1957 studeerde hij aan het Centraal Aziatisch polytechnisch instituut en van 1961 tot 1965 aan de regisseursfaculteit van het Instituut voor podiumkunst te Tasjkent. Hij werkte van 1963 tot 1966 voor het Oezbeeks poppentheater. Na het overlijden van zijn eerste vrouw gevolgd door de grote aardbeving van 1966 in Tasjkent trok hij naar Moskou waar hij van 1967 tot 1968 werkte voor het Centraal staatspoppentheater en van 1970 tot 1971 voor het regionaal poppentheater van Moskou. In 1971 begon hij zijn carrière als animatiefilmmaker toen hij in dienst trad bij de Multtelefilm-studio van "Ekran" waar hij tot 1995 werkte. Bij Ekran werden in die periode de beste animatiefilms van Rusland gemaakt.

Hij gebruikte poppen maar ook tekeningen en diverse andere technieken zoals klei en cut-outanimatie.

Met opnames van uitvoeringen deed de regisseur zijn eerste ervaringen op met de filmkunst. Na dit eerste succes maakte Joelian Kalisjer drie van de tien afleveringen van de poppenfilmserie "De tovenaar van de stad van smaragd", een verfilming van het gelijknamige boek van Aleksandr Volkov, in samenwerking met regisseur en kunstenaar Joeri Trofimov. Dit was zijn leerschool in een nieuwe contemporaine filmstijl. "Ongehoorzaamheidsfeest" naar het boek van Sergej Michalkov was Joelian Kalisjers volgende, inmiddels zelfstandig werk. Deze speelfilmlange animatie was het resultaat van samenwerking met artiest Valerii Dmitrjoek, de jonge componist Aleksej Ribnikov en dichter Aleksandr Timofejevski. De films die Joelian Kalisjer maakte in de jaren 70 en 80 zijn opgenomen in het gulden fonds van Russische animatie. Joelian Kalisjer maakte meer dan 20 animatiefilms, waaronder beroemde films zoals "groot geheim voor klein gezelschap", "de koffer" en "de geboorte van Hercules".

Na de perestrojka lukte het Ekran niet om in de inmiddels commerciële markt overeind te blijven. Veel kunstenaars die bij Ekran werkten, waaronder Joelian Kalisjer, lukte het evenmin om zelfstandig aan het werk te blijven. Na het faillissement van Ekran heeft Joelian Kalisjer geen films meer gemaakt.

Joelian Kalisjer trouwde drie keer. Uit zijn tweede huwelijk werd zijn dochter, de sopraan Anna Azernikova geboren.

Filmografie[bewerken]

Bron[bewerken]

Externe links[bewerken]