Joemjaagin Tsedenbal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Standbeeld van Tsedenbal in de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar

Joemjaagin Tsedenbal (Mongools: Юмжаагийн Цэдэнбал) (Uvs, 17 september 1916Moskou, 24 april 1991) was een politicus uit Buiten-Mongolië (d.i. de soevereine staat Mongolië).

Leven[bewerken]

Hij sloot zich aan bij de Mongoolse Revolutionaire Volkspartij (MPRP). Op 8 april 1940 werd Tsedenbal secretaris-generaal van de MPRP (tot 1954). Op dat moment werd Mongolië geregeerd door de stalinistische maarschalk Chorloogijn Tsjoibalsan. Na de dood van Tsjoibalsan in januari 1952 werd Tsedenbal in mei van dat jaar minister-president. Hij voerde sindsdien een gematigd socialistische koers en maakte een einde aan het Stalinisme in Mongolië. In 1958 veroordeelde hij de stalinistische excessen en de persoonsverheerlijking van maarschalk Tsjoibalsan. Hij werd sindsdien gezien als de Mongoolse Nikita Chroesjtsjov.

Op 22 november 1958 werd Tsedenbal opnieuw gekozen tot secretaris van het Centraal Comité van de MPRP (deze post verving de post van secretaris-generaal van de MPRP). In 1974 verwisselde Tsedenbal het premierschap voor het voorzitterschap van het Presidium van de Staats Hural (dat wil zeggen staatshoofd). In 1981 werd Tsedenbal herkozen als partijsecretaris, maar in augustus 1984 werd hij vervangen door Jambyn Batmönh.