Joep Coppens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joep Coppens
Sint Martinusbeeld, Gennep
Persoonsgegevens
Volledige naam Josephus Godefridus Maria Coppens
Geboren Eindhoven, 19 december 1940
Geboorteland Nederland
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Josephus Godefridus Maria (Joep) Coppens (Eindhoven, 19 december 1940) is een Nederlandse beeldhouwer.

Coppens woont met zijn vrouw, de kunstschilderes en schrijfster Els Coppens-van de Rijt, in Vlierden bij een stenen beltmolen met de naam Johanna-Elisabeth, vernoemd naar zijn vrouw. Joep Coppens is de zoon van de Eindhovense kunstfotograaf Martien Coppens. Hij was 28 jaar lang vrijwillig molenaar in de gemeente Deurne en leidde vervolgens aankomende vrijwillige molenaars op.

Eind jaren '50 startte hij met het vervaardigen van zijn beeldhouwwerk, na één jaar studie aan de Eindhovense Academie voor Industriële Vormgeving, zijn opleiding aan de Hogeschool voor Beeldende Kunsten de Jan van Eyck Academie onder leiding van de beeldhouwer Fred Carasso in Maastricht en zijn atelierstudies aan de Ateliers '63 bij Wessel Couzijn. Hij laat zich inspireren door organische vormen uit de natuur. Hij maakt zowel figuratieve als abstract-figuratieve en geheel abstracte beelden, merendeels in brons uitgevoerd en altijd met een diepere symboliek.

Joep Coppens woont en werkt in zijn ateliers bij het huis en de molen Johanna Elisabeth in Vlierden, die hij zelf 28 jaar draaiende gehouden heeft. Hij is nog altijd actief. Aan huis heeft hij een beeldentuin en de expositieruimte 'Molenrijn' die op (telefonische) aanvraag te bezichtigen zijn. Verspreid door de gemeente Deurne (en daarbuiten) staat een aantal beelden van Joep Coppens, onder meer bij basisschool de Piramide en in het Pastoor Roespark.

Joep Coppens was van 1978 tot 1997 voorzitter van Heemkundekring H.N. Ouwerling te Deurne. Sinds maart 1997 maakt hij deel uit van de Monumentencommissie van de Gemeente Deurne. Zijn vrouw Els schreef het boek Beeldend geschreven aan de hand van autobiografische notities van Joep zelf. Op verzoek van Joep schreef Els het boek Martien Coppens, van dorpsjongen tot stadsmens, over de eerste veertig levensjaren van zijn vader Martien Coppens, kunstfotograaf, door wie Joep zich sterk heeft laten inspireren, met name door diens verzameling Afrikaanse kunst. Els heeft hierbij gebruik gemaakt van de door Joep verzamelde archiefgegevens.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Februari 1997 : Zilveren Draaginsigne van de Stichting Brabants Heem
  • Februari 1997 : Zilveren Legpenning van de Gemeente Deurne
  • April 2000 : Koninklijke Onderscheiding - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Joep Coppens van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.