Johan Bastiaan van Heutsz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Bastiaan van Heutsz
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 1 oktober 1882
Den Haag[1][2], Zuid-Holland, Nederland
Overleden 25 april 1945
Planegg, Beieren, nazi-Duitsland
Begraven Waldfriedhof, München:
rij 58, graf 5[1]
Land/partij Flag of the German Reich (1935–1945).svg nazi-Duitsland
Onderdeel Flag of the Schutzstaffel.svg Schutzstaffel
Dienstjaren 1943- 1945
Rang HH-SS-Obersturmbannfuhrer-Collar.png Shoulder-wss-ill-obersturmbannf.jpg
SS-Obersturmbannführer
Eenheid 5. SS-Panzer-Division Wiking
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen Zie decoraties
Ander werk Arts
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Johan Bastiaan van Heutsz (Den Haag, 1 oktober 1882 - Planegg, 25 april 1945), ook bekend als J.B. van Heutsz jr., was arts en tropengeneeskundige. Op latere leeftijd werd hij nationaalsocialist en als oorlogsarts bevorderd tot SS-Obersturmbannführer (luitenant-kolonel).

Leven[bewerken]

Van Heutsz was een zoon van Joannes Benedictus van Heutsz, gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, en diens echtgenote Maria Henriette van der Zwaan. Hij werd arts en tropengeneesheer en publiceerde als J.B. van Heutsz jr. geopolitieke beschouwingen.

In 1943 schreef hij als lid van de Nederlandsche SS aan de pro-Duitse burgemeester van Amsterdam Edward Voûte dat wat hem betreft het in 1935 opgerichte Generaal Van Heutsz-monument te Amsterdam-Zuid mocht worden vervangen.

In zijn boek Wiking door Rusland (1942)[3] geeft hij een beschrijving over zijn oorlogservaring in de bezette gebieden van de Sovjet-Unie als 59-jarige waarnemer. Hij meldde zich aan bij de Waffen-SS en ging op eenenzestigjarige leeftijd (eind 1943) nog steeds als arts mee met de opmars door Zuid-Rusland. Doordat hij ervaring had als arts in de tropen werd hij onder meer ingezet bij de genezing van malaria, die de militairen in dit gebied op konden lopen.

Van Heutsz werd bevorderd tot SS-Obersturmbannführer en kreeg in mei 1944 het IJzeren Kruis (1e Klasse) opgespeld, vermoedelijk wegens betoonde moed bij het uitbreken van zijn 5. SS-Panzer-Division Wiking uit de Sovjet-omsingeling (Kessel) te Tsjerkasy (Oekraïne). Ondanks zijn hoge leeftijd bleef Van Heutsz het werk aan het Oostfront en daarna in Beieren (Alpenfestung) doen.

Van Heutsz kwam op 25 april 1945 om in het Zuid-Duitse Planegg in de buurt van München. Hij ligt op het Waldfriedhof in München begraven[1].

Bibliografie[bewerken]

  • Over de staatkundige oorzaken van den huidigen oorlog en de positie van Nederland in het conflict (1915) over de Eerste Wereldoorlog en de neutraliteit van Nederland.
  • Politieke ontwikkeling en hervormingen in Oost-Azië en de positie van Indisch-Nederland in toekomstige conflicten (1917), W.L. & J. Brusse: 's-Gravenhage, 253 pp.
  • Senator H. Colijn en de defensie van Indië in de Eerste Kamer der Staten-Generaal (1917), Boom Uitgevers, 40 p.
  • Neêrlands toekomst en de worsteling tusschen mercantielkapitalistische exploitatie en volkssocialistische coördinatie, 1941, uitg. Zonneveld, 40 pp.
  • Wiking in Rusland (1942), 54 pp.[4]

Militaire loopbaan[bewerken]

Decoraties[bewerken]