Johan Braakensiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Johan Coenraad Braakensiek (Amsterdam, 24 mei 1858 – aldaar, 27 februari 1940) was een Nederlandse kunstschilder, graficus en illustrator.

Braakensiek was leerling van de schilder David Bles en begon reeds vroeg als boekillustrator, onder andere voor Uit mijn eigen volk van Justus van Maurik, waarvoor hij voor de andere delen van deze schrijver een prachtige reeks van 12 kleurenlitho's voor de omslagen maakte en voor de boekomslagen van de boeken van C. Joh. Kieviet, de bekende auteur van jeugdboeken en schepper van de romanfiguur Dik Trom.

Voor een aantal uitgeverijen werkte hij als boekbandontwerper. Grote bekendheid verwierf hij door zijn talrijke politieke prenten, die hij van 1887 tot 1931 tekende voor De Amsterdammer, die in 1925 De Groene Amsterdammer ging heten.[1]

Braakensiek is de grootvader van Jan van Oort, die als Jean Dulieu bekend zou worden met zijn strips, kinderboeken en poppenfilms over Paulus de Boskabouter. Hij behoorde tot de eerste leden van Kunstenaarsvereniging Sint Lucas.

Afbeeldingen[bewerken]