Johan Cateau van Rosevelt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
J.F.A. Cateau van Rosevelt

Johan François Adriaan Cateau van Rosevelt (Hattem, 7 september 1823 - Paramaribo, 20 oktober 1891) was een Nederlands bestuurder in Suriname waar hij onder andere agent-generaal voor de Immigratie en Statenlid was.

Cateau van Rosevelt kwam op 21-jarige leeftijd naar Suriname als matroos en kanonnier. Hij was een man van grote veelzijdigheid en ongeëvenaarde werkkracht. In zijn veelbewogen leven was hij achtereenvolgens onder meer lichtmatroos, stuurman, ontdekkingsreiziger, cartograaf van het Surinaamse binnenland, districtscommissaris, lid van de Koloniale Staten en Agent-Generaal. In de laatste hoedanigheid werd hij in 1872 benoemd en ontving hij de eerste Hindoestaanse immigranten die op 5 juni 1873 werden ontscheept. In zijn functie moest hij toezicht houden op de immigratie van contractarbeiders en bemiddelen bij de arbeidsconflicten. Hij had het vertrouwen veler contractarbeiders wat zich ook erin toonde dat menige hun spaargeld bij hem in bewaring gaven. Zijn bijnaam was "Kuli-papa", vader van de Hindoestanen. Nadat hij op 68-jarige leeftijd in Suriname was overleden werd hij als agent-generaal voor de Immigratie opgevolgd door George Barnet Lyon.

Cateau van Rosevelt is op de begraafplaats Oranjetuin in Paramaribo begraven.

Trivia[bewerken]

  • De Roseveltpiek in het binnenland van Suriname is naar Cateau van Rosevelt vernoemd.

Bronnen[bewerken]

  • C.F.A. Bruijning en J. Voorhoeve (red.): Encyclopedie van Suriname. Amsterdam u. Brussel 1977, B.V. Uitgeversmaatschappij Argus Elsevier; ISBN 9010018423.
Voorganger:
-
Agent-generaal voor de Immigratie
1872-1891
Opvolger:
G.H. Barnet Lyon