Johan Christiaan van Palts-Sulzbach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Johan Christiaan Jozef
Vorst van Palts-Sulzbach
Regeerperiode 1732 - 1733
Voorganger Theodoor Eustachius
Opvolger Karel Theodoor
Huis Palts-Sulzbach (Wittelsbach)
Vader Theodoor Eustachius van Palts-Sulzbach
Moeder Eleonora Maria Amalia van Hessen-Rheinfels
Geboren 23 januari 1700
Sulzbach
Gestorven 20 juli 1733 (33 jaar oud)
Sulzbach
Echtgenote Marie Anne Henriëtte Leopoldine de La Tour d'Auvergne
Religie Rooms-katholiek

Johan Christiaan Jozef (Sulzbach, 23 januari 1700 – aldaar, 20 juli 1733 ) was de tweede zoon van hertog Theodoor Eustachius van Palts-Sulzbach (1659-1732) en Eleonore Maria Amalia van Hessen-Rheinfels.

Het Huis Palts-Sulzbach was een nevenlijn van het huis Palts-Neuburg, dat de keurvorsten van de Palts leverde. De stam Sulzbach zou bij het uitsterven van de Neuburgse stam, de keurvorsten van de Palts leveren. De troonsbestijging van keurvorst Karel III Filips van de Palts van de Neuburgse linie betekende het einde van deze tak Neuburg. Karel Filips, noch zijn vele broers waren er immers in geslaagd wettige erfgenamen voort te brengen, waardoor het al rond 1716 vast stond dat de hertogen van Sulzbach, de keurvorstelijke waardigheid zouden erven. In de opvolging kwam Johan Christiaan na zijn broer, Jozef Karel. Deze had echter evenmin mannelijke erfgenamen, waardoor Johan Christiaan erfprins van de Keur-Palts werd.

In 1722 was hij gehuwd met Marie Anne Henriëtte Leopoldine de La Tour d'Auvergne, markiezin van Bergen op Zoom en achternicht van de Franse maarschalk Henri de La Tour d’Auvergne. Zij was een dochter van Frans Egon de La Tour d'Auvergne markies van Bergen-op-Zoom (1675-1710) en Maria Anne de Ligne (1689-1736), op haar beurt een dochter van Filips van Arenberg, hertog van Arenberg.

In 1724 werd hun zoon Karel Theodoor geboren. Johan Christiaan leefde niet lang genoeg om de Keur-Palts te erven. Een jaar voor zijn dood werd hij wel hertog van Sulzbach, na de dood van zijn vader. Zijn broer Jozef Karel was toen al overleden.