Johan Cruyff Foundation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Cruyff Foundation
Doel kansen creëren voor kinderen middels sport
Opgericht 1997
Zetel Amsterdam
Personen
Oprichter Johan Cruijff
Sleutelfiguren Terre des Hommes
Website

De Johan Cruyff Foundation is een stichting opgericht in 1997 door voormalig voetbalspeler en coach Johan Cruijff (1947-2016). Het doel van de foundation is een mogelijkheid te bieden aan kinderen, ook kinderen met een beperking, om te sporten.

Om haar doel te bereiken bouwt de Foundation Cruyff Courts, kleine voetbalvelden met kunstgras in woonwijken. Tot 2016 heeft de organisatie meer dan 200 van deze velden aangelegd, waarvan er 33 speciaal ontworpen zijn voor kinderen met een beperking. Cruyff Courts worden opgezet in een samenwerking tussen de Foundation en de stad. Als de court in de buurt van een school ligt dient er ten minste één keer per jaar een schooltoernooi gehouden te worden.[1][2]

Cruijff richtte de foundation op in 1997, toen hij 50 jaar werd, omdat hij het beter achtte liefdadigheidsprojecten zelf op te zetten in plaats van zijn naam aan projecten te lenen waar hij geen controle over had. Terre des Hommes werd aangezocht als adviseur. Het hoofdkantoor van de foundation is gevestigd in Amsterdam.

Externe link[bewerken]