Johan De Moor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan De Moor
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Johan De Moor
Geboren 17 oktober 1953
Land Vlag van België België
Beroep Stripauteur
Werk
Genre Stripverhalen
Stroming Klare lijn
Uitgeverij Casterman
Portaal:  Strip

Johan De Moor (Wilrijk, 17 oktober 1953) is een Belgische striptekenaar en cartoonist. Hij is een zoon van Bob De Moor.

Biografie[bewerken]

Johan De Moor volgt grafische studies aan het Sint-Lukasinstituut van Schaarbeek, La Cambre in Elsene en Le 75 in Sint-Lambrechts-Woluwe. Hij loopt stage in Italië en Portugal, waar hij kort na de Anjerrevolutie een aantal muurschilderingen creëert.

In 1981 assisteert hij zijn vader Bob De Moor, striptekenaar en rechterhand van Hergé, bij Kuifje en de Alfa-kunst maar door de dood van Hergé (1983) wordt dit niet afgewerkt. Daarna heeft hij de supervisie over 260 tekenfilms met de personages Kwik en Flupke en brengt hij zijn eerste eigen album uit: "Haute Tension". In 1988 geeft De Moor, samen met scenarist Stephen Desberg, de fantastisch-poëtische strip "Gaspard de la Nuit" uit, waarmee hij de Bronzen Adhemar wint. In 1992 brengt het duo De Moor/Desberg het eerste avontuur uit van "La Vache" (vanaf 1995 vertaald door Johan Anthierens als "Kobe de Koe"), een strip over een koe als geheim agent, waarmee ze in 1994 de grote prijs van de stad Sierre winnen, en in 1995 l’Alph’Art de l’Humour op het stripfestival in Angoulême.

De Moor doceert tekenverhaal in Sint-Lukas Brussel. Zijn cartoons verschenen voornamelijk in PAN, Fluide Glacial en Spirou (stripblad). Bij Le Soir is hij in dienst als vaste vervanger van Pierre Kroll. In 2004 haalde hij een tweede prijs in de PCB, in 2008 won hij de Grote Prijs.

Hij staat vooral bekend om de volgende reeksen:

Zijn satirische tekening van koning Albert II die in het holst van de nacht zwoegt aan zijn kerstboodschap, won in februari 2008 De Grote Prijs Press Cartoon Belgium