Johan George I van Saksen-Eisenach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan George I van Saksen-Eisenach
1634-1686
Johan George I van Saksen-Eisenach
Hertog van Saksen-Eisenach
Periode 1671-1686
Voorganger Willem August
Opvolger Johan George II
Vader Willem van Saksen-Weimar
Moeder Eleonora Dorothea van Anhalt-Dessau

Johan George I van Saksen-Eisenach (Weimar, 12 juli 1634 - Wilhelmsthal, 19 september 1686) was van 1671 tot aan zijn dood hertog van Saksen-Eisenach. Hij behoorde tot de Ernestijnse linie van het huis Wettin.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Johan George I was de vijfde zoon van hertog Willem van Saksen-Weimar en diens echtgenote Eleonora Dorothea, dochter van vorst Johan George I van Anhalt-Dessau. In 1655 ging hij als officier in dienst in het leger van het keurvorstendom Brandenburg. In dit leger commandeerde hij vervolgens een cavalerieregiment en in 1658 werd hij generaal-majoor. Hij vocht in Polen en werd aansluitend tot keizerlijk generaal-veldmaarschalk-luitenant benoemd.

Na de dood van zijn vader in 1662 werd het Saksen-Weimar verdeeld tussen Johan George I en zijn drie nog levende broers. Hierbij kreeg hij het hertogdom Saksen-Marksuhl toegewezen. In 1668 overleed zijn broer Adolf Willem van Saksen-Eisenach, waarna Johan George regent werd voor diens minderjarige zoon Willem August. Na het overlijden van Willem August in 1671 erfde hij het hertogdom Saksen-Eisenach.

In 1686 stierf Johan George op 52-jarige leeftijd in het jachtslot in Wilhelmsthal, ten gevolge van een jachtongeval. Onder de gezelschapsnaam de Dragende was hij eveneens lid van het Vruchtdragende Gezelschap.

Huwelijk en nakomelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 29 mei 1661 huwde hij met Johannetta (1632-1701), dochter van graaf Ernst van Sayn-Wittgenstein. Ze kregen acht kinderen: