Johan Keller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
De Gelaarsde Kat

Johan Keller (Den Haag, 15 november 1863Den Haag, 2 september 1944) was een Nederlandse beeldhouwer en schilder.

Leerling en leraar[bewerken]

Keller groeide op in Arnhem en was een rusteloze jongen. Toen hij 13 jaar was, kregen zijn ouders het verzoek hem van school te halen. De kleine Keller had meer belangstelling voor tekenen dan voor leren. Zijn vader schreef novellen en verdiende genoeg om hem twee jaar in de leer bij een lokale artiest te laten gaan. Daarna volgden vier jaren op de Academie in Amsterdam, waar hij onder andere les kreeg van professor Alebe. Daarna ging hij naar Brussel, waar hij les kreeg van de professoren Van de Stappen en Julien Dillens. Op advies van Dillens ging hij in 1887 naar Florence.

Bij terugkomst in Den Haag vond hij de wereld te klein daar, hij maakte een opdracht voor Museum Boijmans Van Beuningen af, verkocht zijn meubels en vertrok naar Parijs. Na enige tijd kreeg hij een aanbod om les te geven in de 'Midlands' in Engeland, met de beschikking over een eigen atelier. Hij nam het aan, vond het een teleurstelling, en bezocht regelmatig artiesten in Chelsea. Toen hij in 1898 een aanbod kreeg om naar Glasgow te gaan, nam hij dat aan. Hij werd daar hoogleraar in de beeldhouwkunst aan de Academie van Beeldende Kunsten en kreeg volop opdrachten van architecten om hun gebouwen te verfraaien. Eerst woonde hij in Albany Chambers (Sauchiehall Street), in 1915 verhuisde hij naar The Glen in Helensburgh. Zijn laatste jaren woonde hij weer in Nederland.

Zijn werk[bewerken]

In Brussel stelde hij wat bustes tentoon, maar zijn eerste belangrijke werk was de 'Veritas' die hij in Florence maakt. Dit werd eerst getoond in Gent en kreeg later de gouden medaille op de Fine Art Exhibition in Amsterdam.

Externe links[bewerken]