Johan van Dommele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Johan van Dommele
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 26 april 1927
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep organist
Instrument(en) orgel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Johan van Dommele (Klundert, 26 april 1927) is een Nederlands organist.

Hij begon zijn loopbaan als organist op 9 jarige leeftijd als hij naast zijn vader (die de kerkzang in Klundert begeleidde) op de orgelbank mag zitten en één octaaf hoger de melodie meespeelt. Niet veel later vervangt hij zijn vader bij ziekte. Na een opleiding bij Willem Mathlener, organist van de Grote Kerk in Breda, wordt hij in 1949 toegelaten aan het conservatorium van Den Haag. Hij studeert bij Adriaan Engels, Hendrik Andriessen en Everhard van Beijnum. in 1952 slaagt hij voor het examen Uitvoerend Musicus met een ‘’onderscheiding voor muzikaliteit’’.

In 1953 krijgt zijn loopbaan een onverwachte wending door de watersnoodramp die Klundert treft. Aangezien de piano's waarop hij zijn leerlingen lesgeeft verwoest zijn, besluit hij zijn heil te zoeken in Bennekom waar de kerkgemeente op zoek is naar een organist. Daarnaast leidt hij koren en is docent aan de kweekschool in Ede.

In 1959 wordt hij docent aan de Muziekschool in Arnhem. Later dat jaar wordt hij benoemd tot organist van het Strumphler-orgel in de Eusebiuskerk in Arnhem. Hier volgde hij de legendarische Simon C. Jansen op, die tot de WO II organist was. Vanwege de verwoesting van de kerk duurde het tot 1959 voordat het orgel vanuit de Amsterdamse Lutherse kerk in de Eusebiuskerk was ingebouwd.

Om Arnhem als orgelstad op de kaart te zetten organiseert hij vanaf 1968 de internationale orgeldagen Rijnstreek. Hij is actief met concerten in binnen- en buitenland. Tevens is hij lid geweest van adviescommissies voor de benoeming van organisten, zoals bijvoorbeeld de benoeming van Johann Lemckert in de Rotterdamse Laurenskerk en de benoeming van Wim van Beek in de Martinikerk in Groningen. Met de NCRV neemt hij een serie radio-uitzendingen Zondagavond-zang op.

Daarnaast was hij vanaf 1961 hoofdvakdocent orgel aan de conservatorium van Arnhem. In 1968 wordt benoemd tot adjunct directeur van het conservatorium.Van deze werkzaamheden nam hij in 1985 afscheid.

Daarnaast verschijnen van hem verschillende composities en een boek met improvisaties. Hij is vele malen jurylid geweest bij nationale en internationale orgelconcoursen.

In 1995 neemt hij afscheid als organist van de Eusebiuskerk en wordt opgevolgd door Johan Luimes. Bij deze gelegenheid is Van Dommele onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Van Dommele maakte een aantal lp's en cd’s waarop hij het orgel in de St. Eusebiuskerk bespeelt.