Johan van Twist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan van Twist in 1637 op weg naar de sultan van Visiapoer, in de staat Karnataka (India) (1650)

Johan van Twist (Middelburg? - Batavia, 1643) was een Nederlandse handelaar en gezant van de VOC. Hij werd het meest bekend door een schilderij van Jan Baptist Weenix en door de postume uitgifte van een boek over Gujarat.

Van Twist ging in 1637 bij de sultan van Visiapur (Bijapur) op bezoek. Met het oog op een mogelijke peperhandel werden banden aangegaan met de sultan. (De sultan moest zich regelmatig verdedigen tegen de moghuls in het noorden; Shah Jahan en Aurangzeb). Van Twist kreeg een goudkleurige mantel als geschenk. Op de achtergrond van het schilderij is een blokkade te zien van de stad Panjim in Goa, waar de Portugezen sinds 1554 hun hoofdkwartier hadden. De Nederlanders gaven de voorkeur aan een jaarlijkse blokkade dan aan een verovering.

Johan van Twist werd gouverneur van Nederlands-Malakka in de jaren 1641 - 1642, en was commandeur van de factorijen Ahmedabad (stad), Cabaya and Bortchia.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Twist, J. van (1643) Generaele beschrijvinghe van Indien. Ende in 't bysonder. Kort verhael van de regering, ceremonien, handel, vruchten en gelegentheyt van 't koninckrijck Gusuratten, staende onder de beheerschinge van den groot-machtigen koninck Caiahan: anders genaemt den grooten Mogor. Uyt verscheyden autheuren ende eyghen onder-vindinghe vergadert ende by een gestelt ... Amsterdam, Hendrick Doncker 1651.