Johann Friederich Ahrensmann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Johann Friedrich Ahrensmann
Geboren 5 februari 1802
Overleden 13 juli 1889
Geboorteland Vlag van Duitsland Duitsland
Beroep(en) fagottist, organist
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Johann Friederich Ahrensmann[1] (5 februari 1802Vlissingen, 13 juli 1889) was een Nederlands muzikant van Duitse afkomst.

Hij, gedoopt in Schledehausen, kwam reeds op vroege leeftijd naar Nederland om bij een Regiment Infanterie mee te spelen, standplaats Nijmegen. Zijn hoofdinstrument daarbij was fagot, hoewel hij les heeft gehad van de kerkorganist in Osnabrück. Na daar enkele jaren gespeeld te hebben vertrok hij terug naar Duitsland om na enkele jaren weer terug te keren. Hij ging spelen in het orkest van de Hoogduitsche schouwburg. Hij verbleef daarna circa twintig jaar in Medemblik als kapelmeester van het Koninklijk Instituut van Marine aldaar. Dat instituut verhuisde naar Breda, hij ging naar Zwolle en vervolgens vestigde hij zich in Goes. In 1869 was hij klokkenist aldaar en bemoeide zich met de aanschaf van nieuwe klokken, die helemaal uit Heiligerlee geleverd werden. Tevens gaf hij muzieklessen in Goes. Hij stond bekend vanwege zijn zuivere toonvoering, dat uitzonderlijk was want de fagot was nog lang niet uitontwikkeld.

Hij, afkomstig uit een boerengezin[2] en is in 1829 getrouwd met Constance Catherine Breemer. Zoon Victor Julius Ahrensmann werd machinist bij de marine, waarvoor hij in 1888 een gouden medaille kreeg voor vijftig jaar trouwe dienst.