Johann Julius Walbaum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johann Julius Walbaum
Johann Julius Walbaum
Volledige naam Johann Julius Walbaum
Geboren 30 juni 1724
Overleden 21 augustus 1799
Geboorteland Vlag van Duitsland Duitsland
Standaardafkorting Walbaum
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Johann Julius Walbaum (Wolfenbüttel, 30 juni 1724Lübeck, 21 augustus 1799) was een Duits arts, natuuronderzoeker en taxonoom.

Walbaum was een van de oprichters van het in Lübeck gevestigde Gesellschaft zur Beförderung gemeinnütziger Tätigkeit, dat nog steeds bestaat. Hij had een groot rariteitenkabinet en werd bekend door zijn publicaties over vissen en schildpadden. Hij beschreef voor het eerst vele, tot dan toe onbekende vissoorten, zoals die welke hij aantrof in de rivier de Kamtsjatka in Siberië en de São Francisco in Brazilië, en legde grote collecties aan. Het natuurhistorisch museum in Lübeck (Museum für Umwelt und Natur Lübeck) werd in 1893 geopend en de collectie was voornamelijk gebaseerd op Walbaums uitgebreide wetenschappelijke verzamelingen. Deze collectie is in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan.

In de ichtyologie is zijn belangrijkste bijdrage de heruitgave van het boek Ichthyologia van Peter Artedi (1705-1735). Hij voegde daar actuele beschrijvingen aan toe en hij hernoemde bovendien een aantal reeds bekende soorten volgens de taxonomische criteria van Carl Linnaeus. Het boek beschrijft bijna tweehonderd nieuwe soorten, waarvan de namen van 43 daarvan nog steeds van kracht zijn.

Taxa[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele van de door Walbaum beschreven vissoorten zijn:

Zijn afkorting als zoölogisch auteur is "Walbaum".

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]