Johann Julius Walbaum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johann Julius Walbaum
Johann Julius Walbaum.jpg
Volledige naam Johann Julius Walbaum
Geboren 30 juni 1724
Overleden 21 augustus 1799
Geboorteland Vlag van Duitsland Duitsland
Standaardafkorting Walbaum
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Johann Julius Walbaum (*Wolfenbüttel, 30 juni 1724 - † Lübeck, 21 augustus 1799) was een arts, natuuronderzoeker en taxonoom.

Walbaum werd geboren in Wolfenbüttel in 1724. In Lübeck was hij een van de oprichters van het Gesellschaft zur Beförderung gemeinnütziger Tätigkeit, dat nog steeds bestaat. Hij had een groot rariteitenkabinet en werd bekend door zijn publicaties over vissen en schildpadden. Hij beschreef voor het eerst, vele, tot dan toe onbekende, soorten uit afgelegen delen van de wereld, zoals de Kamtsjatka rivier in Siberië en de São Francisco in Brazilië en legde grote collecties aan. Het natuurhistorisch museum in Lübeck (Museum für Umwelt und Natur Lübeck) werd in 1893 geopend en de collectie was voornamelijk gebaseerd op Walbaums uitgebreide wetenschappelijke verzamelingen. Deze collectie is in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan.

Taxa[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal door Walbaum beschreven vissoorten zijn :

Zijn biologische auteur afkorting is "Walbaum".

In de ichtyologie is zijn belangrijkste bijdrage, de heruitgave van het boek Peter Artedi (1705-1735) waarin alle tot dan toe bekende vissoorten waren opgenomen. Hij voegde daar actuele beschrijvingen aan toe en hij hernoemde bovendien een aantal reeds bekende soorten volgens de taxonomische criteria van Linneus. Het boek beschrijft bijna 200 nieuwe soorten, waarvan de namen van 43 daarvan nog steeds van kracht zijn. Dit boek werd aanvankelijk zwaar bekritiseerd door onder andere Georges Cuvier (1769-1832). Later werd het werk beoordeeld door Theodore Gill, die wel het belang van het boek erkende, in het bijzonder de soortbeschrijvingen door anderen.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Disputatio … de venæ sectione, 1749
  • Index pharmacopolii completi cum calendario pharmaceutico, Gleditsch, Leipzig 1767-69
  • Beschreibung von vier bunten Taubentauchern und der Eidergans, Lübeck 1778
  • Chelonographia oder Beschreibung einiger Schildkröten nach natürlichen Urbildern, Gleditsch, Leipzig und Lübeck 1782
  • Petri Artedi sueci genera piscium. In quibus systema totum ichthyologiae proponitur cum classibus, ordinibus, generum characteribus, specierum differentiis, observationibus plurimis. Redactis speciebus 242 ad genera 59". Lipsiae (=Leipzig) 1792.