Naar inhoud springen

Johann Lukas von Hildebrandt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Johann Lukas von Hildebrandt

Johann Lukas von Hildebrandt (Genua, 14 november 1668 - Wenen, 16 november 1745) was een van de belangrijkste Oostenrijkse barokarchitecten.

Engelhartstetten: Slot Hof
Wenen: Unteres Belvedere

Vanaf 1723 was hij inspecteur-generaal van de keizerlijke gebouwen. Hij was de zoon van een Italiaanse moeder en een Duitse vader.

Hildebrandt studeerde civiele en militaire bouwkunde in Rome en vergezelde Eugenius van Savoye als militair ingenieur in Piëmont. Hij vestigde zich hierna in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, waar hij werkte voor adellijke families als de Dauns, Harrachs, Schönborns en Starhembergs, en ook prins Eugenius zelf.

Voor prins Eugenius bouwde hij zijn bekendste gebouwen, de twee Belvedere-paleizen in Wenen. Het Obere Belvedere (1721-1722) en het Untere Belvedere (1714-1716). Daarnaast tekende hij voor het ontwerp van de nieuwbouw, na een brand, van het op een heuvel aan de Donau gelegen Benediktiner-Stift Göttweig (1718), een van de bekendste barokke kloosters in Oostenrijk. De zogenaamde Kaiserstiege gelden als een van de hoofdwerken van de Oostenrijkse barok. De groots opgezette nieuwbouw werd maar deels gerealiseerd; zo zijn de kerktorens nog altijd voorzien van een provisorische afdekking in plaats van de geplande uivormige bekroningen.

Von Hildebrandt werkte ook het masterplan uit van de landcommanderij Alden Biesen waarbij hij de middeleeuwse waterburcht omvormde tot een barokke residentie.

Zie de categorie Johann Lukas von Hildebrandt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.