Naar inhoud springen

Johanna Heilina Stichting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Johanna Heilina Stichting
Opgericht 1922
Zetel Dordrecht
Personen
Oprichter Simon Marius Hugo van Gijn
Website

De Johanna Heilina Stichting is een Nederlandse stichting die welzijnszorg biedt aan weduwen en alleenstaande dochters van overleden vrijmetselaren die praktische en financiële ondersteuning nodig hebben.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

De stichting werd op 9 februari 1922 in Dordrecht opgericht door het echtpaar Van Gijn-Roodenburg. Het kinderloze echtpaar vierde op die dag hun 50-jarig huwelijksfeest.[1] De stichting is vernoemd naar Johanna Heilina Roodenburg (1849-1925).[2] Haar echtgenoot Simon Marius Hugo van Gijn, destijds Grootmeester van de Orde van Vrijmetselaren, vierde tevens zijn vijftigjarig jubileum als vrijmetselaar.[1] Het oorspronkelijke doel van de stichting was het bieden van huisvesting aan weduwen en dochters van vrijmetselaren.

De Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stichting, zoals alle maçonnieke activiteiten, tijdelijk opgeheven vanwege de uitdagende omstandigheden in die periode.[3]

Koerswijziging[bewerken | brontekst bewerken]

Voorafgaand aan de oorlog was er een ambitieus plan om een eigen gebouw in Dordrecht te vestigen voor de stichting. Dit gebouw zou financieel behoeftige weduwen en alleenstaande dochters van overleden vrijmetselaren een "vrije woning" bieden. Grond werd aangekocht en architect Herman Cornelis Jorissen kreeg de opdracht om een ontwerp te maken. Helaas werden de plannen nooit gerealiseerd.

Ondanks het onvervulde plan, blijft de stichting zich inzetten voor haar doelstelling. Ze biedt ondersteuning in de kosten van huisvesting en levensonderhoud aan degenen die het nodig hebben.