Johanna ter Steege

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Johanna ter Steege
Johanna ter Steege in 2008
Johanna ter Steege in 2008
Algemene informatie
Geboren 10 mei 1961
Land Nederland
Werk
Jaren actief 1988 - heden
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Johanna ter Steege (Notter, 10 mei 1961) is een Nederlands actrice.

Levensloop[bewerken]

Ter Steege studeerde van 1979 tot 1984 aan de Academie voor Drama en Kunst in Kampen. Van 1984 tot 1988 doorliep zij de toneelschool in Arnhem. Op de Academie heeft zij met een paar studenten de succesvolle theatergroep De Trust van Theu Boermans opgericht.

In 1987 werd Ter Steege gevraagd voor een rol in de film Spoorloos, geregisseerd door George Sluizer. Hiervoor ontving zij de Felix Award (Berlijn) voor beste bijrol. Sindsdien heeft zij over de hele wereld gereisd, geacteerd in verschillende talen en gewerkt met beroemde regisseurs als Robert Altman (Vincent & Theo, 1990), István Szabó (Sweet Emma, dear Bobe), Heddy Honigmann (Tot Ziens/Goodbye, beste actrice in Locarno) en Bruce Beresford (Paradise Road, 1997). Ter Steege heeft gewerkt met acteurs als Glenn Close, Frances McDormand, Isabella Rossellini, Gary Oldman, Tim Roth en Klaus Maria Brandauer.

In januari 2001 speelde ze Countess Geschwitz in het stuk LULU, regie Jonathan Kent, in het Almeida Theatre in Londen en in Washington.

Privéleven[bewerken]

Ter Steege is de moeder van Hanna Obbeek (24 april 1998), die ook actrice is.

Trivia[bewerken]

Stanley Kubrick vond Johanna ter Steege de beste actrice in de wereld toen hij haar castte voor de film Aryan Papers. Hij verkoos haar boven Julia Roberts die door de studio's naar voren was geschoven. De film werd overigens nooit gemaakt daar Steven Spielberg's film Schindler's List ook zou uitkomen.[1] Ter Steege werd wel betaald voor de rol.

Filmografie[bewerken]

Toneel[bewerken]

  • Terror (2017) - officier van justitie

Externe link[bewerken]