Johanna van Mömpelgard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Johanna van Mömpelgard ook bekend als Johanna van Montbéliard of Johanna van Bourgondië (overleden tussen 26 augustus 1347 en 11 september 1349) was van 1322 tot 1324 vrouwe van Héricourt en Belfort. Ze behoorde tot het huis Ivrea.

Levensloop[bewerken]

Johanna was waarschijnlijk de oudste dochter van Reinoud van Bourgondië en Guillemette van Neuchâtel, die beiden graven van Montbéliard waren. Haar vader Reinoud was de zoon van gravin Adelheid van Bourgondië en Hugo III, de heer van Salins. Na de dood van haar vader in 1322 erfde ze de heerlijkheden Héricourt en Belfort.

Eerst huwde Johanna rond 1300 met graaf Ulrich III van Pfirt, met wie ze twee dochters kreeg:

Na de dood van haar eerste echtgenoot in 1324 verkocht Johanna de heerlijkheden Héricourt en Belfort aan hertog Albrecht II van Oostenrijk. Albrecht II huwde kort daarna met haar dochter Johanna van Pfirt, waardoor de bezittingen alsnog in de familie konden blijven.

Rond 1325 hertrouwde Johanna met markgraaf Rudolf Hesso van Baden-Baden. Ook uit dit huwelijk werden twee dochters geboren:

Rudolf Hesso stierf in 1335, waarna Johanna voor augustus 1339 hertrouwde met graaf Willem II van Katzenelnbogen. Dit huwelijk bleef kinderloos.

Johanna stierf tussen augustus 1347 en september 1349.

Externe link[bewerken]