Johannes Anthonius Lelieveldt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Johannes Anthonius Lelieveldt
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsinformatie
Nationaliteit Nederland
Geboortedatum 15 april 1900
Geboorteplaats Nijmegen
Overlijdensdatum 17 maart 1970
Overlijdensplaats Rotterdam
Beroep architect
Werken
Praktijk in Rotterdam
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Johannes Anthonius Lelieveldt, vrijwel altijd aangeduid als J.A. Lelieveldt, (Nijmegen, 15 april 1900 - Rotterdam, 17 maart 1970) was een Nederlands architect, werkzaam in Rotterdam. Opgeleid als timmerman, heeft hij zich via avondcursussen bijgeschoold tot architect, en werd in 1936 ingeschreven in het register van de Bond van Nederlandse Architecten. Hij werkte vanaf 1928 in Hillegersberg, vanaf 1964 samen met zijn zoon, ingenieur H.H.J. Lelieveldt, die in 1969 de directie van het kantoor overnam.

Tot de bekendste werken van Lelieveldt behoren bodega/restaurant Old Dutch en de Melkfabriek (Sterovita, later Campina) in de Spaanse Polder te Rotterdam. Grote opdrachtgevers waren schoenenbedrijf Van Haren, Coebergh's distilleerderij, het Parkhotel in Rotterdam.

In de jaren vijftig werden door hem tal van wederopbouwprojecten voltooid in Rotterdam, een kantoor met magazijnen van behangselfabrikant Rath en Doodeheefver aan de Mariniersweg 151 en twee woonblokken op de Lombardkade en Jonker Fransstraat en enkele winkelpanden in zijn geboortestad Nijmegen. Hij ontwierp enkele bungalows, en deed verbouwingen van hotels en restaurants en gevels van winkelpanden. Hij ontwierp tevens bioscoop Centraal, aan de Binnenweg in Rotterdam (1952).

Als katholiek architect schiep hij grote eer in het ontwerpen van enkele Rooms-katholieke kerken: de St. Petrus[1] in IJmuiden (1957), Sint Jan de Doperkerk in Schiedam (Nieuwland) (1965) en Heilige Geestkerk in Den Bosch (1965), die alle inmiddels gesloopt zijn, en de H. Martinus in Bovenkarspel (1967). De H. Felicitas in Spijkenisse (1962) en de Christus Koningkerk in Den Haag (Mariahoeve) (1963) hebben een nieuwe bestemming gekregen als respectievelijk de Foucauld Mavo en kerk van de Zevende Dags-adventisten.

Overzicht van gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele van de door hem ontworpen gebouwen:

Old Dutch
restaurant in cottagestijl
Rotterdam (Centrum) 1940
St. Petrus
R.K. kerk
IJmuiden 1957
Pieterkerk (voorheen Sint Petruskerk) te IJmuiden, vlak voor de gedeeltelijke sloop in 2000.
Christus Koningkerk Den Haag (Mariahoeve) 1964
Sint Jan de Doperkerk (Nolenskerk) Schiedam (Nieuwland) 1965
(afgebroken in 2000)
H. Martinus Bovenkarspel 1967
Sint Martinuskerk, Bovenkarspel

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • C.H.B. Estourgie, J.A. Lelieveldt, Landhuis aan de Wagnerlaan te Bilthoven, in Vakblad voor de bouwbedrijven, 35: 47 (1939), p. 553.
  • Mr. A.J.J. van Rooy, Nederlandse Kerkbouw op een keerpunt, Uitg. De Toorts, Haarlem, z.j., p.53-55.