Johannes Hermanus Barend Koekkoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johannes Hermanus Barend Koekkoek
Johannes Hermanus Barend Koekkoek.jpg
Persoonsgegevens
Geboren Amsterdam, 6 jul 1840
Overleden Hilversum, 24 jan 1912
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) kunstschilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Johannes Hermanus Barend Koekkoek, meestal signerend als Jan H.B. Koekkoek (Amsterdam, 6 juli 1840 - Hilversum 24 januari 1912) was een Nederlands kunstschilder, behorende tot de Koekkoek-dynastie.

Leven en werk[bewerken]

Jan H.B. Koekkoek was de derde zoon van marineschilder Hermanus Koekkoek (1815-1882) en werd evenals zijn broers door zijn vader opgeleid. De invloed van zijn vader is zichtbaar in de zorgvuldige romantische schilderstijl en de fijne detaillering van zijn vroege zee- en riviergezichten. Later, na zijn verhuizing in 1864 naar Hilversum in Het Gooi, de bakermat van de Larense School, schakelde hij over op een lossere toets. In een door de Haagse School beïnvloedde stijl schilderde hij vanaf die tijd vooral strand- en zeegezichten en scènes uit het vissersleven.

Jan H.B. Koekkoek was op zijn beurt weer leermeester van zijn zoon Gerardus Johannes Koekkoek (1871-1956). Hij was lid van Arti et Amicitiae te Amsterdam. Zijn werk is te vinden in diverse musea, waaronder het Museum Jan Cunen te Oss en het Rijksprentenkabinet te Amsterdam.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Frank Buunk, Nicole van der Schaaf: Romantiek rond de familie Koekkoek . Simonis & Buunk, Ede, 1994. ISBN 9789080072633

Externe links[bewerken]