Naar inhoud springen

Johannes Hermanus Koekkoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Johannes Hermanus Koekkoek
Johannes Hermanus Koekkoek
Algemene informatie
Land Koninkrijk der Nederlanden
Geboortedatum 17 augustus 1778
Geboorteplaats Veere
Overlijdensdatum 9 januari 1851
Overlijdensplaats Amsterdam
Werk
Beroep kunstschilder, etser, tekenaar
Actieve periode - 1851
Kunst
Genre landschapschilderkunst
Familie
Familie Koekkoek
Kinderen Barend Cornelis Koekkoek, Marinus Adrianus Koekkoek, Hermanus Koekkoek, Johannes Koekkoek
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Bomschuit in de branding

Johannes Hermanus Koekkoek (Veere, 17 augustus 1778 - Amsterdam, 9 januari 1851) was een Nederlands kunstschilder, etser en tekenaar, vooral bekend om zijn zee- en watergezichten. Hij is de stamvader van het schildersgeslacht Koekkoek.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Johannes Hermanus Koekkoek werd geboren in Veere en verhuisde rond 1800 naar Middelburg. Daar ging hij werken in de tapijt- en behangfabriek van Thomas Gaal, die zijn eerste leraar werd. Tegelijkertijd volgde hij een opleiding aan de classicistisch georiënteerde Middelburgse Tekenacademie, waar hij werkte naar gipsen modellen en ook leerde graveren. In 1803 kreeg hij er het predicaat "Primus van de Academie" toegekend.

Na zijn opleiding was Koekkoek een tijdlang tekenleraar. Al snel koos hij echter definitief voor het schildersvak. In 1826 verhuisde hij naar Durgerdam, bij Amsterdam, waar hij tot 1833 zou wonen en werken. Aanvankelijk schilderde hij veel nauwgezet uitgewerkte stadsgezichten met water, maar uiteindelijk specialiseerde hij zich volledig in zeegezichten. Hij behoorde tot de eersten aan het begin van de negentiende eeuw die opnieuw inspiratie zochten bij de beroemde marineschilders van de Hollandse Gouden Eeuw. Zijn stijl was realistisch, maar sloot nadrukkelijk ook aan bij de toentertijd in opkomst zijnde romantiek. Hij legde een grote kennis van de verschillende scheepstypen aan de dag, zoals die destijds de Zeeuwse wateren bevoeren.[1]

Koekkoek woonde en werkte op latere leeftijd nog in Medemblik en Amsterdam, waar hij in 1851 overleed, 72 jaar oud. Zijn werk bevindt zich onder andere in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam, het Dordrechts Museum en het Museum Jan Cunen in Oss. Veel van zijn werk werd verkocht in Duitsland en Engeland.

Schildersgeslacht[bewerken | brontekst bewerken]

Johannes Hermanus Koekkoek wordt beschouwd als de stamvader van het bekende schildersgeslacht Koekkoek. Samen met zijn vrouw Anna Koolwijk kreeg hij vier zoons die eveneens gewaardeerde kunstschilders werden: Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862), Marinus Adrianus Koekkoek (1807–1868), Johannes Koekkoek (1811-1831) en Hermanus Koekkoek (1815–1882). Ook diverse van zijn kleinkinderen en achterkleinkinderen kozen voor het schildersvak.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur en bron[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft media­bestanden in de categorie Johannes Hermanus Koekkoek.

Noot[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Vaak maakte Koekkoek kleine scheepsmodellen, als oefening.