Johannes Hesychastes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Johannes Hesychastes
John the Silent of St. Sabbas' Monastery (Menologion of Basil II).jpg
Geboren 8 januari 454 te Nicopolis
Gestorven 8 januari 559 te Jeruzalem
Naamdag - 7 december (Rooms-katholieke Kerk)
- 30 maart & 3 december
(Oosters-orthodoxe Kerk & Oosters-katholieke Kerken)
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De heilige Johannes Hesychastes, bijgenaamd Silentarius en de Kluizenaar, (Nicopolis, 8 januari 454 - Jeruzalem, 8 januari 559) was een Armeens bisschop.

Toen Johannes 18 jaar was overleden zijn ouders en werd hij de erfgenaam van een groot vermogen, dat hij gebruikte voor de oprichting van een klooster in Nicopolis, het huidige Koyulhisar, waar hij voortaan leefde. Hij liet ook een kerk bouwen ter ere van de Maagd Maria. Toen de bisschop van Colonea in Armenië, het huidige Aksaray in Turkije, stierf, werd hij daar op zijn 28ste de bisschop.

In 491 vluchtte hij naar het door Sabbas gestichte klooster, de "grote Laura" in Mar Saba bij Jeruzalem, dat hem in een visioen was aangewezen als toevluchtsoord. Hij hield er zijn identiteit geheim en verrichtte er de meest nederige kloosterarbeid. Van 503 tot 509 leefde hij als kluizenaar in de nabijgelegen woestenij. In deze periode worden vele wonderen gerapporteerd. De naar Johannes genoemde hesychasme is tot op heden een in de Russisch-orthodoxe Kerk nog sterk verspreide gebedspraktijk. Zijn feestdag is op 7 december.