Johannes Röntgen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Johannes Röntgen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 30 september 1898Bewerken op Wikidata
Overleden 28 april 1969Bewerken op Wikidata
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) AllMusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Johannes Röntgen (Amsterdam, 30 september 1898Amsterdam, 28 april 1969) was een Nederlands componist, dirigent en pianist. Hij was een zoon van de componist Julius Röntgen.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Johannes Röntgen kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn vader Julius Röntgen. Daarna studeerde Röntgen compositie en instrumentatie aan het Amsterdams Conservatorium bij Johan Wagenaar. Verder volgde hij lessen orkestdirectie bij Donald Tovey in Edinburgh.

Vanaf 1918 was Röntgen actief als concertpianist. Hij begeleidde onder meer Pablo Casals en Henri Marteau. In de jaren 1922-24 was hij dirigent van de Gemeentelijke Opera in Aussig am Elbe, thans Ústí nad Labem, in Tsjechië.

Na 1928 werkte Röntgen in Amsterdam als pianist, muziekpedagoog en componist. Hij was koordirigent van verschillende Toonkunstafdelingen tot 1940. Gedurende de jaren 1943-1963 was hij docent piano aan het Amsterdams Conservatorium. Van 1937 tot 1963 dirigeerde hij het koor van de Vrije gemeente.

Na zijn pensionering bleef hij de artistiek leider van het Amsterdams Vocaal Kwartet. Röntgen bleef ook optreden in het Röntgen Trio (pianotrio) met zijn broers Edvard (cello) en Joachim (viool).

Röntgen kwam in 1969 door een ongeval om het leven.

Composities[bewerken | brontekst bewerken]

Röntgen componeerde kamermuziek, liederen, koorwerken en opera's.

Bron en externe link[bewerken | brontekst bewerken]