Johannes Rudolf Roth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Johannes Rudolf Roth (Neurenberg, 4 september 1815Hasbeya, 25 juni 1858) was een Duits zoöloog en onderzoeksreiziger. Tijdens zijn reizen, die hij vooral in het Midden-Oosten maakte, verzamelde hij talrijke planten en dieren.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij studeerde medicijnen en natuurwetenschappen aan de universiteit van München. In 1836-1837 maakte hij een eerste reis naar Egypte en Palestina met zijn professor Gotthilf Heinrich von Schubert. Zij ontdekten tijdens deze reis dat de Dode Zee en de Jordaanvallei beneden de zeespiegel lagen en poogden het niveau van de Dode Zee te bepalen.

In 1841 nam hij deel aan een handelsmissie van de Britse Oost-Indische Compagnie vanuit Aden naar Abessinië (Ethiopië en Djibouti), geleid door kapitein William Cornwallis Harris, tijdens dewelke hij wetenschappelijk onderzoek verrichtte. Na zijn terugkeer in Duitsland in 1843 werkte hij op de zoölogische afdeling van het museum van de universiteit van München, alwaar hij werd benoemd tot hoogleraar in de zoölogie.

Hij ondernam een nieuwe reis naar Griekenland en Palestina in de periode 1852-1853. Van die reis bracht hij talrijke fossiele beenderen mee, die hij aan de voet van de Pentelikon bij het Griekse Pikermi had ontdekt. Hij beschreef ze samen met de befaamde paleontoloog Johann Andreas Wagner in Die fossilen Knochen-Ueberreste von Pikermi in Griechenland (1854). In een latere studie benoemde Wagner een van de fossiele antilopensoorten uit Pikermi als eerbetoon aan Roth Antilope Rothii (de soortnaam is later veranderd in Oioceros rothii).[1]

Tijdens zijn laatste reis naar Palestina, Libanon en Syrië, die hij was begonnen in 1856, kreeg hij in de Anti-Libanonbergen een koortsaanval waaraan hij bezweek in Hasbeya.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]