Johannes Vermeerprijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Johannes Vermeerprijs is een staatsprijs voor de kunst.

Naar voorbeeld van andere wetenschappelijke prijzen heeft het rijk het initiatief genomen een nieuwe cultuurprijs voor getalenteerde kunstenaars van internationale kwaliteit in te stellen. De prijs is aangekondigd in een in 2007 uitgekomen cultuurnota “Kunst van Leven”, hoofdlijnen van cultuurbeleid. De motivering voor het instellen van de nieuwe prijs is dat in de wetenschap excellente onderzoekers op basis van uitzonderlijke prestaties door de prestigieuze Spinozaprijs de kans krijgen verder onderzoek te verrichten en hun kennis te vergroten, maar dat er tot nu toe in de cultuur – behalve de Nederlandse Muziekprijs – nauwelijks vergelijkbare prijzen voor talent van internationale kwaliteit zijn. De prijs is vernoemd naar de Delftse schilder Johannes Vermeer. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 100.000 vooral bestemd voor de realisatie van een speciaal project. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle disciplines.

2009[bewerken]

De eerste Johannes Vermeerprijs werd door Minister Plasterk toegekend aan Pierre Audi, artistiek directeur van De Nederlandse Opera en het Holland Festival. Volgens de jury komt de prijs hem toe voor zijn grote prestaties als regisseur en als vernieuwer van het muziektheater. Audi is een getalenteerde operaregisseur en een innovatief artistiek leider. Hij heeft Nederland in de loop van twintig jaar verrijkt met een in vele opzichten grensoverschrijdend oeuvre dat zowel bij de collega’s als bij het publiek grote waardering oogst. De laatste jaren heeft hij bovendien de programmering van het Holland Festival vernieuwd en verbreed. De jury voor de eerste Johannes Vermeerprijs bestond uit Victor Halberstadt (voorzitter), Maarten Asscher, Judith Belinfante, Jos de Pont en Paul Schnabel. De feestelijke uitreiking van de eerste Johannes Vermeerprijs heeft plaatsgevonden op vrijdag 30 oktober 2009 in Het Prinsenhof in Delft, de stad die onlosmakelijk verbonden is met de naamgever van de prijs.

2010[bewerken]

De tweede Johannes Vermeerprijs is toegekend aan de regisseur, theatermaker, beeldend kunstenaar, acteur en schrijver Alex van Warmerdam. Hij kreeg de staatsprijs vanwege de hoge kwaliteit van zijn gehele oeuvre. Alex van Warmerdam is een veelzijdig kunstenaar. Als regisseur heeft hij zeven speelfilms op zijn naam staan. Hij was medeoprichter van het theatergezelschap Hauser Orkater en bracht theaterstukken uit voor theatergezelschap De Mexicaanse Hond. Hij schreef de roman De hand van een vreemde en de dichtbundel Van alle kanten komen ze. Veel van zijn werk als beeldend kunstenaar was in 2010 te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Naast zijn scheppend werk treedt Van Warmerdam op de voorgrond als acteur in films en toneelstukken.

De jury prees Alex van Warmerdam vanwege zijn vasthoudende perfectionisme en nimmer aflatende energie, zijn onconventionele manier van werken, zijn onnavolgbare kijk op de Nederlandse cultuur en zijn manier om sociale verhoudingen op indringende, maar toch vaak ook ironische manier op scherp te zetten. De feestelijke uitreiking van de tweede Johannes Vermeerprijs heeft op maandag 15 november 2010 in Delft plaatsgevonden. De jury bestond uit dezelfde personen als in 2009.

2011[bewerken]

De Johannes Vermeerprijs 2011 werd toegekend aan de fotograaf Erwin Olaf vanwege de hoge kwaliteit van zijn hele oeuvre. De prijs werd uitgereikt door staatssecretaris Halbe Zijlstra op 31 oktober 2011.

2012[bewerken]

De Johannes Vermeerprijs 2012 werd toegekend aan kunstenaar Marlene Dumas. De jury heeft haar eenstemmig voorgedragen vanwege haar uitzonderlijke schilderkunstige talenten en haar ongeëvenaarde vermogen menselijke emoties in beeld vast te leggen. Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra heeft de prijs op 29 oktober 2012 in Het Prinsenhof te Delft uitgereikt.[1]

2013[bewerken]

De Johannes Vermeerprijs 2013 is toegekend aan architect Rem Koolhaas. Hij wordt daarmee beloond voor zijn enorme betekenis voor de architectuur en de stedenbouw, aldus de jury.[2]

2014[bewerken]

De Johannes Vermeerprijs 2014 is door minister Bussemaker toegekend aan grafisch ontwerper Irma Boom. De jury droeg haar voor vanwege "haar ongeëvenaarde verdiensten op het gebied van grafisch ontwerp". Minister Bussemaker heeft de prijs op maandag 27 oktober 2014 in het Mauritshuis uitgereikt. De jury van de prijs bestond uit Ernst Hirsch Ballin (voorzitter), Claudia de Breij, Marie Hélène Cornips, Omar Munie en Erwin Olaf.

2015[bewerken]

De Johannes Vermeer Prijs 2015 gaat naar de componist Michel van der Aa ‘vanwege de baanbrekende rol die hij speelt in het muziekleven, zowel in Nederland als internationaal, en de vanzelfsprekendheid waarmee de componist zijn muzikale idioom weet te combineren met beweging, film, internet, theater, elektronica en visuele elementen’, aldus de jury die bestond uit Claudia de Breij, Ann Demeester, Stephan Sanders, de winnares van vorige jaar Irma Boom en de voorzitter Ernst Hirsch Ballin.[3]

2016[bewerken]

De Johannes Vermeerprijs 2016 is toegekend aan de in Amsterdam wonende filmmaker en beeldend kunstenaar Steve McQueen voor zijn "voortreffelijke wijze van het belichten van het universeel menselijke, vaak in situaties waarin mensen onderdrukt, onvrij en gekweld hun waardigheid bevechten en bewaren". Aldus de jury, onder voorzitterschap van Ernst Hirsch Ballin.

2017[bewerken]

De Johannes Vermeerprijs 2017 is toegekend aan modeontwerper Iris van Herpen voor haar grensverleggende en interdisciplinaire ontwerpen, waarin zij uitzonderlijk talent en ongebreidelde nieuwsgierigheid verbindt aan vernieuwende digitale technieken en ambachtelijk vakmanschap. Aldus de jury, onder voorzitterschap van Els van der Plas.

2018[bewerken]

De Johannes Vermeerprijs 2018 is toegekend aan violist Janine Jansen.

Uit het juryrapport: ‘Haar muzikale interpretaties raken aan het geniale en oogsten unaniem bewondering en respect van publiek en collega-musici. Janines talent, kwaliteit, toewijding, inzet en liefde voor het vak van violist maken haar tot een wereldster. Janine Jansen is daarnaast een rolmodel voor jonge musici.’ De jury bestond uit Els van der Plas (voorzitter), Michel van der Aa (winnaar 2015), Annabelle Birnie, Jeroen Krabbé en Jamal Ouariachi.[4]

Externe link[bewerken]