Johannes de Brébeuf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Johannes de Brébeuf

Jean de Brébeuf (Condé-sur-Vire, 25 maart 1593 - Saint-Ignace (Canada), 16 maart 1649) was jezuïet, missionaris en is een rooms-katholieke heilige.

De Brébeuf vertrok als missionaris naar Canada in 1625. Hij maakte zich de taal van de indianenstam van de Huronen eigen, vervaardigde een woordenboek Frans-Huroons en schreef een catechismus in die taal. Tijdens de oorlog tussen Huronen en Iroquois worden Jean de Brébeuf, Isaac Jogues en Francesco Bressani gevangengenomen als ze proberen het leefgebied van de Huronen te bereiken. Tijdens een aanval op Saint-Louis op 16 maart 1649 worden de missionarissen gevangengenomen door de Iroquois. Ze worden overgebracht naar Saint-Ignace, een plaats in handen van de Iroquois. Als de mannen het dorp bereiken, worden ze met een regen van stenen verwelkomd, vervolgens afgeranseld met stokken. Ze eindigen op de brandstapel. Van Jean de Brébeuf wordt verteld, dat hij de paal waaraan hij werd vastgebonden, zou hebben gekust.

Samen met de andere Martelaren van Noord-Amerika werd hij in 1930 heilig verklaard. Hun feestdag is op 19 oktober. De Brébeuf wordt soms plaatselijk ook nog gevierd op zijn sterfdag 16 maart.