Johannes van der Bent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Johannes van der Bent
Johannes van der Bent
Persoonsgegevens
Geboren 1649/1651,
Amsterdam
Overleden 1690,
Amsterdam
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Barok, italianiserend
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Johannes van der Bent, Jean, Jan of Johan van der Bent (Amsterdam, 1649/1651 - aldaar, 1690), was een Nederlands kunstschilder uit de Nederlandse Gouden Eeuw.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Bent werd geboren in Amsterdam. De geboortedatum is onbekend. Hij was leerling van Philips Wouwerman en Adriaen van de Velde. Volgens De groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en schilderessen (1718, Arnold Houbraken) zou hij lijden aan melancholie en depressie doordat hij een grote hoeveelheid geld (het zou gaan om 4000 guldens) had verloren. Hij verdacht hierbij zijn huisbaas bij wie hij een kamer huurde op het moment dat hij het geld verloor. Het is onbekend of dit geld afkomstig was van een erfenis of de verkoop van schilderijen. Hij stierf op veertigjarige leeftijd aan tuberculose.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

De aan hem toegewezen werken zijn gemaakt in de periode ca. 1670 tot 1690. Hij maakte landschappen, ruiterstukken en stillevens in een italianiserende stijl. Volgens het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis zijn een aantal van zijn werken ten onrechte toegewezen aan Nicolaes Berchem.

Zie de categorie Johannes van der Bent van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.